Češi neumějí jazyky a nemají správnou kvalifikaci

Nedostatek kvalifikované pracovní síly může Česko připravit o zájem velkých investorů a tudíž i o významné finanční injekce do naší ekonomiky. I přes poměrně vysokou nezaměstnanost totiž vzdělání a schopnosti mnoha lidí nevyhovují požadavkům na práci v těchto firmách, jak Radiožurnálu potvrdila mluvčí vládní rozvojové agentury CzechInvest Jana Víšková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník

Dělník | Zdroj: AFP

"Vzhledem k obrovské poptávce příchozích firem po technicky vzdělaných lidech se znalostí alespoň jednoho světového jazyka opravdu hrozí, že nebudeme mít v budoucnu v soutěži o investice co nabídnout, a to i domácím podnikům. Vysokoškoláků, případně středoškoláků, kteří umějí angličtinu, němčinu, případně další světové jazyky, je totiž omezený počet a naše školství je nevychovává v takovém množství, jaké by bylo potřeba. A to je škoda, protože investice vyspělých firem velmi přispívají k rozvoji naší ekonomiky."

Na trhu práce chybějí jak technicky vzdělaní vysokoškoláci a středoškoláci, tak i kvalifikovaní dělníci. Podle Víškové se proto uvažuje o celonárodním programu výuky angličtiny, znovunastartování rozvoje učňovského školství, o programu celoživotního vzdělávání a případně také o dovozu pracovní síly ze zahraničí.

Marika Táborská, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme