Češi podceňují hospodářskou krizi

Čtyři pětiny Čechů považují současnou hospodářskou situaci země za špatnou a jen 17 procent si myslí, že se v příštím roce zlepší. Jsou tak skeptičtější ve srovnání s průměrem Evropské unie, kde očekává zlepšení situace čtvrtina lidí. Vyplývá to z nejnovějších výsledků průzkumu Eurobarometr, který se uskutečnil v druhé polovině června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum

Výzkum | Foto: Filip Rožánek

Češi si však zároveň nepřipouštějí, že by špatná ekonomická situace mohla citelně postihnout je samotné. 57 procent domácností nevěří, že by hospodářská situace promluvila do jejich rodinného rozpočtu, nepočítají se ztrátou zaměstnání, ani s propadem příjmů.

Podle sociologa Jana Herzmanna tento přehnaný optimismus může přinést mnohým hořká zklamání."Já ten největší problém vidím v tom, že Češi nebudou dostatečně připraveni obětovat něco pro vyřešení krize, že se budou snažit držet si vydobyté pozice, zejména v sociální oblasti, zdravotnictví a podobně. Toto povede zřejmě k určitému konfliktu mezi politickou elitou a veřejností na jedné straně a mezi zaměstnanci a zaměstnavateli na straně druhé," myslí si Herzmann.

Stejného názoru je i sociolog Ivan Gabal. Sociální dopady se přitom podle něho Česku určitě nevyhnou a lidé se s tím nebudou lehce vyrovnávat.

Nálada je nepřátelská vůči imigrantům

Průzkum Eurobarometr také ukázal, že Češi jsou nepřátelsky naladěni vůči přistěhovalcům z cizích zemí. Imigranti podle většiny Čechů zneužívají sociální a zdravotní systém. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometr, který srovnává nálady v členských zemích Evropské unie. Že cizinci ubírají pracovní místa Čechům a přispívají tím k růstu nezaměstnanosti, si myslí 65 procent dotázaných.

Výskyt podobných nálad potvrzuje i sociolog Jan Gabal."Skutečně jsme od vstupu do EU očekávali, že budeme moci snáze a více cestovat, a to se naplnilo. Ale volný pohyb osob znamená nejen cestování, ale také imigraci k nám. To si česká veřejnost dlouho vůbec neuvědomovala. A teď, když si to začala uvědomovat, má z toho trochu obavu," vysvětluje Gabal.

Vstup země do Evropské unie je přínosem, těchto hlasů ale pozvolna ubývá

V Česku převažuje podle Eurobarometru názor, že členství v Evropské unii republice prospívá. 51 procent Čechů si také přeje rychlé zavedení eura.

Přibývá ale hlasů těch, kteří k integraci země do sedmadvacítky hodnotí zdrženlivě, říká sociolog Jan Herzmann. "Češi ze dvou třetin uznávají výhody z členství v Unii, ale takové to nadšení z členství pomalu vyprchává. A co považuji za podstatné, je, že předsednictví Česka v Radě EU tento trend vůbec nezměnilo. Rozhodně nezvýšilo pocit, že Česká republika má v Unii nějakou váhu," prohlásil Hermann.

Průzkum Eurobarometr si nechává pravidelně vypracovat Evropská komise.

Eurobarometr: Češi se nezajímají o ekologické výrobky
Eurobarometr: Češi nemají důvěru ve své politické instituce
Eurobarometr: Češi euro podporují

Martin Drtina, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme