Češi podle průzkumu omezují pití piva. Mění se životní styl i podmínky

Čeští muži už neholdují pivu tolik, jak bývalo zvykem. Potvrdila to sociologická sonda, kterou podniklo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Vychází z ní, že milovníci piva ho v průměru vypijí týdně asi dva a půl litru, tedy skoro o dva litry méně než před několika lety.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo, ilustrační obrázek

Pivo, ilustrační obrázek | Foto: Stefan Gustafsson

Průzkum si u CVVM zadal Svaz pivovarů a sladoven. Jeho výkonný ředitel Jan Veselý vysvětluje klesající spotřebu piva tím, že odchází generace velkých pijáků ze sklonku totality a mění se životní podmínky lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkonný ředitel Svazu pivovarů a sladoven Jav Veselý v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„To byli ti, kteří byli ochotni vypít denně osm deset kousků, druhý den přišli do práce v unaveném stavu a nikomu to moc nevadilo. Dneska takový přístup není možný, daleko víc člověk cestuje za prací, daleko víc je pod kontrolou, neustále musí být fit. A když si dá pivo, tak v menším množství a spíše o víkendu,“ uvedl Veselý.

Češi podle něj pozvolna omezovali spotřebu piva již od roku 1990, na tuzemském trhu to ale nebylo znát, protože výpadek nahrazoval rostoucí počet zahraničních turistů. „Až hospodářská krize v letech 2009 a 2010 přispěla k tomu, že najednou tuzemská spotřeba klesla, protože turisti zkrátka dočasně zmizeli,“ připomněl Veselý.

Na jednoho obyvatele Česka loni v průměru připadlo 144 litrů vypitého piva ročně, což Čechy ve světových statistikách stále řadí na první místo před druhé Iry, zatímco v nejlepších letech to bylo 160 litrů na hlavu. Producenti se nové situaci musí přizpůsobovat různými inovacemi.

„Už není pivovar, který by vyráběl jenom desítku a dvanáctku, jako to bylo zvykem ještě v 90. letech. To je také důvod, proč se tak rozšiřuje skupina minipivovarů, které dělají všelijaká ochucená piva, speciální a tak dále,“ doplnil ředitel Svazu pivovarů a sladoven.

Martin Hromádka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme