Češi poradí Slovensku, jak neprodělat při prodeji emisních povolenek

Slovensko se znovu chystá prodávat emisní povolenky. Předchozí velký prodej v roce 2008 skončil blamáží. Povolenky koupila neznámá firma s podezřelou vlastnickou strukturou a slovenský stát prodělal desítky milionů eur. Teď by měla Slovákům radit při prodeji emisních kvót česká firma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Vzhledem ke skandálu s minulým prodejem emisních povolenek chtělo slovenské ministerstvo životního prostředí tentokrát nastavit nová čistší pravidla.

Vypsalo tendr na zprostředkovatelskou firmu, která najde pro Slovensko kupce 27 tun emisních jednotek, přivede obě strany k jednacímu stolu a sjedná obchodní podmínky.

Výběrové řízení vyhrála společnost Carbon Redux z České republiky. Kauza nevýhodného prodeje emisních kvót patřila k největším skandálům minulé vlády Roberta Fica. Slovensko před třemi lety prodalo přebytečné emisní jednotky skoro o polovinu levněji než třeba Česká republika.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme