Češi poslali na Štědrý den 46 miliónů SMS

Opět se potvrdilo, že posílání krátkých textových zpráv se v České republice těší mimořádné oblibě. Zatímco počet telefonických hovorů nepřekročil o Vánocích provoz běžné neděle, SMS poslal ze svého mobilního telefonu snad úplně každý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobilní telefon

mobilní telefon | Foto: Jan Rosenauer

Mobilní telefon se na Štědrý den letos dostal ke slovu o něco později než v loňském roce. "Celkově provoz vrcholil mezi 20. a 21. hodinou, což je docela zajímavé, protože v loňském roce to bylo o půlhodinu dříve," potvrzuje za T-Mobile Martina Kemrová.

Podle Igora Přerovského ťukali zprávy do svých telefonů klienti Českého mobilu také dopoledne. "Ty špičky byly přes Štědrý den dvě. První zhruba o půl dvanácté v dopoledních hodinách. V rámci těchto hodin bylo každou sekundu posláno přes 200 SMS." Naprosto nejvíc zaplatí za odeslané štědrodenní zprávy zákazníci Eurotelu. Mluvčí Martin Žabka potvrdil překonání dosavadního denního rekordu. "Na přelomu roku 2001 to bylo 21 miliónů doručených zpráv. Letos o Vánocích to bylo 23 miliónů zpráv."

Posílání textovek se těší stále větší oblibě. Tuzemští operátoři odhadují, že koncem letošního roku budou mít 8 400 tisíc klientů. Znamená to, že každý z nich poslal 24. prosince průměrně 5-6 zpráv. K přetížení přenosových center ale nedošlo. T-Mobile a Český mobil je pro jistotu před svátky ještě posílili. Eurotel nic podobného dělat nemusel, a to i přesto, že Martin Žabka odhaduje že na Nový rok budou odolávat ještě většímu náporu, "protože loni to bylo podobně, že na Štědrý den nebylo tolik SMS zpráv. Na Nový rok jich bylo mnohem více."

Znovu se tak zřejmě potvrdí, že SMS si ulehčuje kontakt s lidmi už skoro každý.

Markéta Kaclová, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme