Češi přestávají vydělávat na stát o šest dní dříve než vloni

Podle výpočtu Liberálního institutu je 9. červen dnem daňové svobody. Je to pomyslný termín, který ukazuje, jak velkou část roku občané takzvaně vydělávají na stát. Od dnešního dne už - obrazně řečeno - vyděláváme sami na sebe.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Vzhledem k tomu, že výpočet ovlivňují i náklady na provoz státu, letos se termín o 6 kalendářních dní posunul směrem k lepšímu, protože se projevily úspory vlády.

„Počítá se z celkového objemu veřejných výdajů na hrubém domácím produktu. Jinými slovy znamená to, kolik stát ukrojí ze všeho, co se v České republice vyrobí a vyprodukuje,“ vysvětluje Aleš Rod, analytik Liberálního institutu.

Podle Aleše Roda patří Česká republika mezi země s nižším daňovým zatížením a řadí se spíše do lepší poloviny. Přesto má naše země podle Rodova mínění ještě rezervy pro další úspory a zefektivnění chodu státních institucí.

Nejdelší období je každoročně ve skandinávských zemích, konkrétně Dánsku. Zde je dnem daňové svobody až 12. srpen. Ve Švýcarsku tento den oslavili naopak již 6. května.

„Slovensko den daňové svobody oslaví opět dříve než my. Slováci jej přivítali 1. června 2012,“ dodává Aleš Rod.

Jitka Hanžlová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme