Češi příští rok odevzdají státu největší část ze svých vydělaných peněz za posledních osm let

Daňové zatížení v Česku bude v příštím roce nejvyšší za posledních osm let. Vyplývá to z materiálů ministerstva financí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Češi v příštím roce odevzdají státu největší část ze svých příjmů za posledních osm let. Ministerstvo financí tak bude moci přerozdělovat rekordní množství peněz.

Složená daňová kvóta, tedy podíl toho, co lidé odevzdávají státu vzhledem k hrubému domácího produktu, by měla dosáhnout 34,6 procent.

„Na druhou stranu si musíme uvědomit, že každé přerozdělování snižuje efektivitu fungování celé ekonomiky," řekl Radiožurnálu Štěpán Křeček z Vysoké školy ekonomické.

Nejdůležitější daní pro stát je DPH. Jen v loňském roce na této dani vybral 350 miliard korun. Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka by ale měl stát vybírat méně peněz za sociální pojištění.

„V oblasti sociálního pojistného, které je v Česku opravdu vysoké a které prodražuje hodnotu práce, se dá určitě zamyslet," vysvětluje Marek.

Ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie je daňová kvóta v Česku devátá nejnižší.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme