Češi se budou mít díky ekonomice lépe, předvídají statistici

Životní úroveň obyvatel České republiky by se měla zlepšovat. Ekonomika je totiž v překvapivě dobré kondici. Naznačuje to série údajů, které dnes vydal statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahrádka, restaurace, pohostinství, kavárna (ilustrační foto)

Zahrádka, restaurace, pohostinství, kavárna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V červenci zrychlil růst českého průmyslu meziročně na 8,6 procenta. Navíc roste vývoz a obchodní bilance skončila přebytkem 11,5 miliardy korun.

Kromě toho zůstala velice nízká nezaměstnanost, ani ne 7,5 procenta a přibývá volných pracovních míst. To je podle Petra Dufka z ČSOB až překvapivě dobrý výsledek:

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější statistická data za červenec o oživení českého průmyslu představila Jitka Hanžlová

„Ekonomice se daří. Roste, vytváří nová pracovní místa. Tento pozitivní vývoj se nepochybně projeví i na životní úrovni českých obyvatel.“

Na životní úroveň má vliv také nízká inflace nebo to, že ušetříme na energiích, jak se drží dole ceny elektřiny a plynu. Ale můžeme doufat i ve vyšší příjmy, myslí si Petr Dufek:

„Předpokládám, že v letošním roce konečně dojde ke zvýšení reálných mezd v české ekonomice. A to nejen imaginární průměrné mzdy, na kterou nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců, ale dojde všeobecně k mírnému navýšení životní úrovně téměř všech obyvatel.“

A to hlavně proto, že stále pokračuje růst průmyslu. Což je podle analytika České spořitelny Jana Šediny o to příjemnější, že ekonomiky západoevropských zemí začínají drhnout:

Soustruh v dílnách zlínské polytechniky | Foto: Roman Verner

„Oslabení růstu průmyslu, kterého jsme svědky v Německu, potažmo v celé EU, se nijak zvlášť neprojevuje na české ekonomice. Tím hlavním důvodem pro růst českého průmyslu je produkce osobních automobilů. Automobilkám se daří dobře především díky silné poptávce ze zahraničí.“

Přitom automobilový průmysl vytáhl k růstu i další příbuzná odvětví: výrobu elektrických zařízení nebo pryžových a plastových výrobků. Roste i hodnota nových zakázek. To znamená, že růst průmyslu jen tak neskončí.

Stále více nových pracovních míst

Ožívání průmyslu začíná pozitivně dopadat i na trh práce. I když míra nezaměstnanosti stagnuje, objevuje se více nabídek volných pracovních míst.

Podniky jsou totiž odvážnější při nabírání zaměstnanců. Ovšem to ještě neznamená, že se schopnosti uchazečů o práci sejdou s profesním oborem, na který podniky hledají zaměstnance.

„Mluvíme tady o tzv. strukturální nezaměstnanosti, která může brzdit pokles nezaměstnanosti v České republice,“ upozorňuje hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

„Ale věříme, že v následujících měsících může ještě míra nezaměstnanosti trochu poklesnout, a samozřejmě na konci roku zase vlivem sezonních faktorů trochu vzrůst. Ale v průměru by letos měla být míra nezaměstnanosti nižší než v loňském roce.“

Průměrná měsíční nominální hrubá mzda stoupla v červenci meziročně o 1,8 procenta.

Růst českého průmyslu v červenci zrychlil meziročně na 8,6 procenta | Foto: ČTK

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme