Češi se dočkali ‘dne daňové svobody‘. O dva dny později než loni

Daňoví plátci v Česku ode dneška vydělávají jen na sebe - od začátku roku poprvé, co své příjmy neodvádíme státu. Alespoň podle výpočtu Liberálního institutu, kterému letos právě na dnešek vychází takzvaný den daňové svobody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Loni tento den připadl už na 9. června. Podle Miroslava Ševčíka, předsedy správní rady Liberálního institutu a děkana Národohospodářské fakulty pražské VŠE, to vypovídá o tom, že se v rámci veřejných rozpočtů více přerozdělovalo než v loňském roce.

„Ale zase musím přiznat, že jsme se tady měli už i hůře. Například v roce 2010 tento den daňové svobody byl až o týden později, to znamená 18. 6. Takže teď se pohybujeme zhruba na průměru od roku 2000, co to sledujeme,“ řekl Ševčík Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dni daňové svobody mluvil ve vysílání Radiožurnálu Miroslav Ševčík předseda správní rady Liberálního institutu a děkan Národohospodářské fakulty pražské VŠE

Podle něj je zřejmé, že daňová zátěž v absolutním vyjádření není v Česku nízká. Ve srovnání s ostatními zeměmi OECD, kde se den daňové svobody vypočítává obdobným způsobem, jsme ale zhruba někde uprostřed.

„Například Jižní Korea si připomíná tento den 27. dubna, na druhé straně toho pomyslného žebříčku je Dánsko, jehož obyvatelé budou na veřejné výdaje, na stát, dělat ještě více než měsíc a půl,“ upozornil Ševčík.

Martin Křížek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme