Češi se dožívají stále vyššího věku, doplácí na to zdravotní systém

Podle odhadu Českého statistického úřadu se Češi budou dožívat ve všech regionech stále vyššího věku. Nejvíc na Vysočině a v Královéhradeckém kraji, ale také v hlavním městě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Délka dožití u mužů by měla být v Praze v roce 2065 88 let a u žen v průměru 92 let. Aktuální délka dožití, která vychází z údajů roku 2008, je v Praze u mužů téměř 76 let a u žen necelých 81 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s prezidentem Svazu zdravotních pojišťoven Ladislavem Friedrichem na Rádiu Česko

Pozdější věk dožití ale znamená i vyšší zátěž pro zdravotní systém. Při větším množství starších lidí by zdravotní pojišťovny musely vydávat víc peněz právě na starší pacienty. Starší lidé jsou také skupinou, která zdravotnictví využívá v největší míře, na rozdíl třeba od lidí středního věku.

Jak řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich, prodlužování věku zvyšuje náklady na zdravotnictví zhruba mezi jedním a třemi procentními body nad rámec běžného růstu výběru pojistného. Systém na to podle něj není připraven.

"Systém je čistě průběžný. Peníze, které platíme teď, se využívají pro dnešní pacienty. Neznamená to, že když léta platíme pojistné, tak ty peníze po letech v systému budou," vysvětlil Friedrich.

Propojit zdravotní a sociální systém

Problémem českého zdravotnictví podle něj je, že nemáme propojený sociální a zdravotní systém. "Ten sociální systém dokonce do jisté míry parazituje na tom zdravotním," řekl Friedrich.

Zdravotní pojišťovny podle něj přijdou s návrhy, jak by systém zdravotnictví měl v následujících letech vypadat.

"Jedním z nich určitě bude užší propojení sociálního a zdravotního systému tak, aby v tom jednom systému nebyli ti, kteří péči dostávají relativně velmi lacino a v tom druhém ti, kteří musí fakticky odevzdávat veškeré své příjmy," dodal prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Igor Maňour, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme