Češi se kvůli státnímu dluhu obávají o svou životní úroveň

Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o více než 178 miliard korun. Celkem tak dosáhl jednoho bilionu a 178 miliard korun. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Na každého obyvatele republiky včetně důchodců a dětí tak připadá dluh přes 112 tisíc korun. Většina obyvatel přitom vnímá rostoucí zadlužování státu jako přímou hrozbu pro svou vlastní životní úroveň.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Vyplývá to z průzkumu, který pro mezinárodní ekonomické fórum Zlatá koruna, které zítra začíná v Praze, vypracovala společnost Ipsos Tambor. V průzkumu odpovídalo 1011 dospělých respondentů ze všech sociálních skupin.

Osmdesát procent z nich si myslí, že to, že stát se hodlá dál zadlužovat, přímo ohrožuje jejich životní úroveň v budoucnosti. 70 procent respondentů si přitom myslí, že pokud nebudou přijata vhodná opatření, hrozí nám státní bankrot do několika let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma v Odpoledním Radiožurnálu přiblížila redaktorka Jitka Hanžlová

O tom, že vládní opatření jsou nedostatečná a příliš nepomohou, je přesvědčena více než polovina respondentů - 55 procent. Není proto divu, že lidé při rozhodování o tom, koho budou volit, stále více přihlíží k ekonomickým programům politických stran.

„Více než polovina lidí se bude ve volbách rozhodovat podle toho, zda a jaký mají plán na řešení krize různé politické strany. Ovšem ten pohled obyvatel na to, jaká řešení mají politické strany, je poměrně tristní: obě největší strany, jak ODS, tak ČSSD získaly důvěru pouze po 15 procentech obyvatel,“ říká Pavel Doležal, ředitel PDMedia, která konferenci Zlatá koruna organizuje.

„Myslím si, že ten průzkum prokázal, že lidé politikům nevěří, že by byli schopni s krizí něco udělat,“ doplňuje Doležal. Jak by se dala popsat nálada společnosti podle výsledků průzkumu?

„Trošku možná je to už okřídlená blbá nálada. Myslím si, že z těch průzkumů vyplývá, že lidé právě stále méně věří politikům a stále větší část lidí si uvědomuje, že se budou muset postarat sami o sebe a že nemůžou čekat, že by politici se svými sliby jim nějakým způsobem výrazně byli schopni pomoct,“ vysvětluje ještě Pavel Doležal.

Většina lidí nepočítá s tím, že by se ekonomická situace u nás zhoršovala. Myslí si ale, že potíže zůstanou stejné ještě v dalším roce. Stále více lidí se bojí nezaměstnanosti. Zatímco před půl rokem mělo tyto obavy 26 procent lidí, v březnu už se o práci bálo 55 procent respondentů.

I proto budou lidé ještě více šetřit. K radiálním úsporám už se odhodlalo 66 procent respondentů. Nejvíce chtějí šetřit na oblečení, kosmetice, telekomunikacích a na vybavení domácnosti. Podle průzkumu se tedy domácnosti chovají racionálně.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme