Češi se před Vánoci opět více zadlužili. A rekordně utráceli

Češi si vloni udělali bohaté Vánoce. Uzavřeli spotřebitelské úvěry za odhadem 10 miliard korun. V internetových obchodech utratili rekordních 18,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vánoční dárky

vánoční dárky | Foto: stock exchange

Obyvatelé Česka se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zadlužili více, než ve stejném období roku 2012.

Vyplývá to z odhadů České leasingové a finanční asociace. Podle její předsedkyně Jiřiny Tapšíkové se tak stalo zejména kvůli intervencím České národní banky.

„Devalvace koruny uspíšila zájem zákazníků o to, aby pořídili ještě za staré ceny. Jednoznačně očekáváme, že ten objem poskytnutých úvěrů spotřebitelům za čtvrtý kvartál přes 10 miliard korun,“ uvedla Tapšíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rekordních útratách i půjčkách Čechů před Vánoci natáčel reportér Jan Strouhal

Přesné statistické údaje budou k dispozici na začátku února.

„V období letošních Vánoc, které je v posledním kvartálu už někdy od října, Češi utratili na internetu více než 18,5 miliardy korun,“ řekl její výkonný ředitel Jan Vetyška.

„Jedná se samozřejmě o rekordní čísla, oproti roku předešlému je to asi 15 procentní nárůst,“ dodal.

Nejpernějším dnem pro e-shopy přitom bylo pondělí 16. prosince, kdy jejich celkové tržby v tomto dni dosáhly na 700 milionů korun.

Podle Vetyšky k nákupům vánočních dárků přes internet loni přistoupilo až 80% Čechů připojených k internetu.

Jan Strouhal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme