Češi šetří na zahraničních dovolených

Stále míň Čechů se vydává na dovolenou do ciziny. Podle údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka, čeští občané utratili v minulém roce na zahraniční rekreaci o 300 milionů korun méně než předloni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pláž na ostrově v Atlantiku

pláž na ostrově v Atlantiku | Foto: Miroslav Konvalina

Podle analytika společnosti MagConsulting Jaromíra Beránka dnešní čísla ale neznamenají výrazný propad. "V podstatě jsme tato čísla očekávali, že budou ve srovnání s předloňským rokem do určité míry stagnovat," uvedl v Ozvěnách dne.

Čeští cestovatelé přitom začali výrazně šetřit až v posledním čtvrtletí, do té doby výdaje na cestování rostly. Odborníci to připisují rostoucí hrozbě ztráty zaměstnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

S analytikem MagConsulting Jaromírem Beránkem jsme v Ozvěnách dne hovořili o tom, proč se stále míň Čechů vydává na dovolenou do ciziny.

"V posledním čtvrtletí roku 2009 nám velmi rapidně poklesly výjezdy, ať už to byly horské oblasti nebo také exotika, která byla v předešlých letech velmi vítanou zejména ze strany středních klientů a vyšších příjmových skupin," přiblížil Beránek.

V letošním roce nelze podle něj očekávat výrazné zlepšení. "Očekává se, že výdaje domácností poklesnou zhruba o dvě procenta a to sebou přináší i hlubší propad výdajů domácností do cestovního ruchu, který se může pohybovat až někde kolem pěti procent," uvedl.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme