Češi by si měli s hypotékou pospíšit. Od dubna se mění pravidla, získat ji bude těžší

Pravidla pro hypotéky se od dubna zpřísní. Na půjčku nově dosáhnou jen klienti, kteří mají našetřeno alespoň deset procent ceny nemovitosti. Například u bytu za tři miliony korun musí mít lidé nejméně tři sta tisíc ze svého. S omezením úvěrů přichází Česká národní banka. Obává se totiž vysokého zadlužení domácností. Po stoprocentních půjčkách tak skončí i ty na 95 procent hodnoty nemovitosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí | Foto: Fotobanka Stock Exchange, gingko2

Třicetiletá Zuzana z Prahy má už s bankou smlouvu sepsanou. Půjčila si přesně tři miliony korun. Zbytek - tedy asi sto padesát tisíc - doplatí ze svých úspor.

„V Praze žiju už sedm let, a jelikož tu už asi zůstanu a teď ještě mám našetřeno, tak jsem se rozhodla si vzít hypotéku. Chtěla jsem ještě využít těch výhodnějších podmínek, protože za chvíli to skončí, a banka mi vyhověla,“ vysvětluje.

ČNB by mohla určovat podobu úvěrů na bydlení. Novela zákona odhalí i platy jejích zaměstnanců

Číst článek

Pokud by s půjčkou ještě vyčkávala, za stejných podmínek by ji pravděpodobně už nedostala. Od dubna by totiž musela z vlastní kapsy přidat dalších zhruba sto padesát tisíc korun. Nižší limity pro půjčky na bydlení mají zamezit předlužování domácností, říká mluvčí České národní banky Markéta Fišerová.

„V dnešní situaci nízkých úrokových sazeb a rekordní zaměstnanosti dosáhne na hypotéku poměrně velký počet lidí. Hrozí ale, že pokud se zhorší stav ekonomiky, vzrostou úrokové sazby a některým dlužníkům klesnou příjmy a nebo přijdou o práci a může se jich nemalá část dostat do problému se splácením,“ říká.

Předzásobení hypotékami

Někteří lidé proto ještě využívají poslední dny, kdy na hypotéku dosáhnou. Za dva týdny se situace výrazně změní, myslí si mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

„Zjednodušeně řečeno se klienti hypotékami předzásobili. S vysokou pravděpodobností poklesne nabídka hypotečních úvěrů. Neboť banky nebudou moci řadě žadatelů vyhovět.“

Hypotéky v listopadu zlevnily. Pokles přilákal rekordní počet lidí

Číst článek

Přísnější budou i pravidla u hypoték na 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti. Banky je nově dají jen zhruba každému sedmému žadateli. Jenže právě takové půjčky v Česku využívá třetina lidí. A třeba společnost Golem Finance jich sjedná skoro polovinu, potvrzuje manažer hypoteční kanceláře Radek Slavík.

„Hypotéky nad 80 procent u nás v rámci celé republiky činí zhruba 45 %. Liší se to ale v rámci regionu. Souvisí to s tím, že v Praze a v Brně jsou nemovitosti významně dražší než ve zbytku ČR. Klienti tak nejsou schopni si našetřit. Ve velkých městech bude dopad regulace mnohem citelnější než někde v regionech,“ předvídá.

Zdražení hypoték

Hypotéky navíc začaly zdražovat. Většina finančních domů zvedla úrokové sazby až o půl procentního bodu. A to kvůli novému zákonu o spotřebitelském úvěru. Nahoru stále jdou i ceny nemovitostí, připomíná mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

„Starší byty si meziročně připsaly 10 procentní růst, u novostaveb podle odhadů developerů až 20 procent. Momentálně totiž poptávka po nemovitostech výrazně převažuje nad nabídkou, a proto si můžou prodávající v podstatě ceny diktovat,“ dodala Mocková.

Jen loni si lidé na bydlení půjčili skoro 220 miliard korun - tedy nejvíc v historii. Podle odhadů oslovených analytiků se ale takové výsledky už letos nebudou opakovat.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme