Češi si před Vánocemi rádi půjčují

Maloobchodní tržby v posledních třech měsících každého roku vždy výrazně vzrostou. Na celkových ročních tržbách se poslední čtvrtletí obvykle podílí až 30 procenty. Letos lidé navíc více utrácejí i díky tomu, že mají relativně více peněz. Vzrostla nám totiž průměrná mzda, nízké úrokové sazby nenutí lidi spořit, a tak o těchto Vánocích asi utratíme ještě více než loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Na druhou stranu ale přibývá nezaměstnaných. Lidé bez práce tak možná, podle analytičky České spořitelny Heleny Horské, na druhou stranu přispějí ke zpomalení růstu tržeb obchodníků. "Naopak nízké úrokové sazby, které podporují zájem spotřebitelů o spotřebitelské úvěry, podpoří nákupní horečku před Vánocemi. Rovněž také výhodné cenové nabídky některých obchodníků budou stimulem pro rostoucí spotřebitelské výdaje. Ačkoliv úspory domácností se snižují a zájem o zvyšování vkladů a úspor domácností klesá, nemyslím si, že by to byl dlouhodobý efekt."

Češi už si opravdu zvykli žít více na dluh. Letošní rok bude dokonce zřejmě rekordní v počtu poskytnutých půjček. Banky a splátkové společnosti ted totiž zažívají zlaté časy, až 40 procent veškerých půjček poskytnou právě ted v předvánočním období. Podle Jany Bondyové z Českého statistického úřadu tak i letos přispějí tržby obchodníků k ekonomickému oživení našeho hospodářství. "Zatím známe výsledky za tři čtvrtletí. Tam byly tržby meziročně vyšší o dvě procenta. Podle dosavadního vývoje každoročního vždycky se samozřejmě realizuje objem tržeb ve 4. čtvrtletí vyšší proti předchozím čtvrtletím, čili očekáváme, že v dalších měsících ty tržby porostou."

Markéta Kaclová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme