Češi si přejí více obnovitelných zdrojů a útlum těžby hnědého uhlí

Sedmdesát procent Čechů by bylo pro postupný útlum těžby uhlí. Lidé by si naopak více přáli využívání obnovitelných zdrojů energie. Ukázal to výzkum agentury SC&C.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely nechal Erich Kirschbaum zřídit i na střeše místní školky

Solární panely nechal Erich Kirschbaum zřídit i na střeše místní školky | Foto: Klára Stejskalová

Z nejnovějšího průzkumu vyplynulo, že si lidé v Česku přejí, aby obnovitelných zdrojů přibývalo a naopak ubývalo znečišťovatelů, jakými jsou například těžba uhlí nebo těžba uranu.

Výhody v obnovitelných zdrojích, jako jsou malé vodní elektrárny, teplárny na biomasu nebo větrné elektrárny, vidí až 75 procent společnosti. Například dvě třetiny Čechů by si na střechu chtělo dát solární panely.

„Pět procent respondentů deklarovalo, že už solární panely na střechách svých domů mají. Třetina respondentů, kteří neplánují si na střechy solární panely zavést, tak uvedla především z finančních důvodů. Nevědí, jakým způsobem a za jak dlouho by se jim peníze z této investice vrátily. Znamená to tedy, že to souvisí s určitou informovaností občanů,“ říká Jana Hamanová, vedoucí výzkumu společnosti SC&C.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu mluvila na Radiožurnálu Jana Hamanová, vedoucí výzkumu společnosti SC&C

Zhruba třetina dotázaných si pak přeje snížení počtu jaderné energetiky. Češi si také přejí méně uranových dolů. Sedmdesát procent respondentů by si přálo postupný útlum těžby hnědého uhlí. A to i ve chvíli, pokud by to znamenalo omezení vývozu elektřiny.

Jednou z nejvíce postižených oblastí, kde se doposud těží uhlí, je Mostecko na severozápadě Čech. I tady by si už někteří lidé přáli, aby těžební stroje definitivně opustily krajinu.

Kritika Temelína je neoprávněná, chtějí vysvětlit Bavorům odborníci i Schwarzenberg

Číst článek

„Jsou na to dva pohledy. Jsou lidé, kteří jsou na těžbě uhlí závislí, mají tady práci – ať je to Chomutov nebo Most. Ale zase na druhé straně jsou věci, které tady ničí Jezeří, Horní Jiřetín a podobně,“ říká jeden z místních dotázaných.

Květnového výzkumu veřejného mínění se zúčastnilo přes tisíc lidí.

Efektivita energetického cyklu

Výsledky průzkumu ve Stalo se dnes shrnul Martin Sedlák, výkonný ředitel ve společnosti Aliance pro energetickou soběstačnost, která průzkum zadala. Připomněl, že po roce 2020 se budou podle nové normy stavět nové budovy téměř energeticky samostatné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích průzkum mluvili ve Stalo se dnes Martin Sedlák, výkonný ředitel ve společnosti Aliance pro energetickou soběstačnost a Hynek Beran, tajemník speciální komise při ministerstvu průmyslu a obchodu vedené profesorem Václavem Pačesem

„Energetika se bude nějakým způsobem vyvíjet a obnovitelné zdroje budou v celkové energetice fungovat jiným způsobem, než jak je známe v dnešní energetice v drtivé míře ovládané jadernou a uhelnou.“

„Když se podíváme, jak se vyvíjí ceny obnovitelných zdrojů, tak vidíme, že za poslední tři roky poklesla cena solární energetiky o 75 procent,“ poznamenal Sedlák s tím, že ceny uhelných a jadrných technologií naopak roste.

Hynek Beran, tajemník speciální komise při ministerstvu průmyslu a obchodu vedené profesorem Václavem Pačesem zdůraznil, že se závěry průzkumu se prakticky ztotožňuje. „Pokud se říká, že většina lidí si přeje obnovitelné zdroje, solární panely na střechách - to jsme si přáli také. Varovali jsme, že to může dopadnout na bonitní ornou půdu - varování se vyplnilo.“

Elektřina | Foto: European Commission Audiovisual service

„Dvě třetiny lidí podporují teplárny na biomasu - také se kloníme ke vhodnému zpracování biomasy, jen se obáváme, že kdyby se to přehnalo s dotacemi, mohlo by to mít podobný vliv na krajinu jako řepka,“ upozornil Beran.

Komise je také v souladu s výsledkem, že 60 procent lidí je pro omezení podílu uhlí v energetice. „My to přímo navrhujeme.“

„Neříkáme, jaký charakter společnosti předepisujeme, protože energetika je servis,“ zdůraznil Beran s odkazem na efektivitu celkového energetického cyklu, kdy je třeba omezit přebujelé počínání s energií a hospodařit s ní lépe.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková, Petra Benešová, mad, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme