Češi si u stavebních spořitelen půjčují méně peněz. A méně nakupují

Oproti minulým rokům klesl také počet smluv na stavební spoření a podle některých odhadů můžeme stejný vývoj očekávat také pro letošní rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasička, pokladnička, peníze, spoření

Kasička, pokladnička, peníze, spoření | Foto: Fotobanka stock.xchng, Sanja Gjenero

Celkový objem úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami nebyl vyšší než 44 miliard korun. To je o 9 procent méně než v předcházejícím roce. Data vycházejí přímo od samotných společností, která ve svém průzkumu zveřejnila ČTK.

Přehrát

00:00 / 00:00

O poklesu zájmu o půjčky od stavebních spořitelen mluvil Jan Beneš

Pokles podle ekonomů není jen u půjček na bydlení. Týká se to úvěrů obecně. Méně si lidé půjčují nejenom u bank, ale i nebankovních splátkových společností.

Důvodů je několik: rostoucí nezaměstnanost, krize české ekonomiky a obavy z vyšší inflace. Lidé tak více šetří, a méně nakupují. Potvrzuje to také Markéta Šichtařová z Next Finance:

Senát podpořil lepší postavení lidí, kteří si půjčují peníze

Číst článek

„Už několik měsíců v řadě pozorujeme pokles, nebo alespoň stagnaci spotřebitelských výdajů. Samozřejmě že je to trochu dáno i tím, že banky nejsou ochotné úvěry poskytovat, když je krize. A tak je vyšší pravděpodobnost, že lidé své úvěry nebudou splácet.“

Ekonomická situace se nezlepší ani letos. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva financí. Letos by měl hrubý domácí produkt růst jen mírně, a to o jednu desetinu procenta.

Ještě v říjnu ale úřad počítal s růstem o sedm desetin procenta. Ekonomické oživení podle ministerstva nastane nejdříve v roce 2014.

Počet nově uzavřených smluv stavebního spoření 2000 - 2012 | Foto: ČTK

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme