Češi si v platech oproti loňsku polepšili o více než 400 korun. Analytici očekávali vyšší čísla

Platy v Česku se oproti loňskému roku zvedly. V průměru berou lidé měsíčně 25 219 korun, což je o 441 korun více než v loňském třetím čtvrtletí. Analytici ale očekávali lepší čísla. Podle některých z nich je navyšování mezd pomalejší, protože přibývá pracovníků, kteří vydělávají relativně málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peněženka + peníze

Peněženka + peníze | Foto: Ladislav Bába

„Zároveň s růstem zaměstnanosti dochází v české ekonomice také k poklesu nezaměstnanosti. To jsou pozitivní zprávy a tento vývoj by měl vést postupně k rychlejšímu tempu růstu také v případě mezd,“ říká hlavní analytik Generali PPF Radomír Jáč.

S koncem roku zaměstnanci také řeší, jestli dostanou 13. plat nebo finanční odměny. Letos na ně dosáhne více zaměstnanců, než tomu bylo loni. Podle Kateřiny Jaroňové ze společnosti Profesia.cz je to díky lepší ekonomické situaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Platy v Česku se oproti loňskému roku zvedly o asi 400 korun, analytici očekávali víc. O detaily se zajímala redaktorka Zuzana Petráňová

„Na oba dva tyto benefity, konkrétně na 13. plat, což je nárokovatelná složka mzdy a je většinou uvedená ve smlouvě, a na finanční odměnu, která zase závisí od dobré vůle zaměstnavatele většinou podle dobrého hospodářského výsledku, dosáhne letos každý pátý zaměstnanec. Oproti loňskému roku je to zlepšení z 15 na 20 procent,“ přibližuje.

Zároveň připomíná, že na druhé straně ale každý druhý pracující nikdy v životě finanční benefity nedostal.

Tři čtvrtiny firem plánují zvýšit platy

Podle průzkumu společnosti KPMG tři čtvrtiny českých firem plánují příští rok zvýšit platy. A nejspíš budou také nabírat nové pracovníky. Každá desátá společnost chce zvýšit počet zaměstnanců o desetinu.

Obecně je zájem o nové zaměstnance hlavně ze strany firem, které jsou orientované na export. Díky oslabené koruně jsou totiž jejich služby levnější.

„Obory v průmyslu exportně orientované určitě pociťují tu poptávku. Oživení vidíme také ve stavebnictví či v logistice - všude je poptávka po řidičích. Je to ale i v kvalifikovaných službách, třeba ve službách IT, nebo v některých službách ve finančním sektoru, které jsou orientované na mezinárodní byznys,“ vypočítává řídící partner KPMG v České republice Jan Žůrek.

Zároveň ale upozorňuje, že lidé z bankovnictví a energetiky si nebudou hledat práci tak snadno jako dříve.

Průměrná hrubá měsíční mzda čtvrtletně od roku 2011 | Foto: ČTK

Průměrné mzdy v krajích ČR ve 3. čtvrtletí 2014 | Foto: ČTK

Zuzana Petráňová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme