Češi si v práci cení dobrých vztahů s kolegy a pocitu užitečnosti, nespokojeni jsou s odměnou

Čtyři roky - taková je podle studie nejvhodnější doba, po kterou zůstat v jednom zaměstnání nebo na jedné pozici. Právě po takové době totiž spokojenost zaměstnanců v práci klesá. Aktuálně je nezaměstnanost nejnižší za posledních 6 let a rekordní je počet nových pracovních příležitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámečník (ilustrační foto)

Zámečník (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, New Zealand Defence Force

Ve třetím čtvrtletí dosáhla hladina spokojenosti 58 bodů ze 100. Spokojenost zaměstnanců podle průzkumu určují především dobré vztahy s kolegy. To je jeden z nejdůležitějších bodů, proč lidé do práce chodí rádi.

Důležitou roli ale hraje třeba i to, jestli svou práci vnímají smysluplně a cítí se být užiteční. Na druhou stranu ale spokojenost sráží systém odměňování a dostupnost nejrůznějších výhod.

„Čeští zaměstnanci jsou poměrně nespokojení se způsobem odměňování, jednak jde samozřejmě o výši mezd a samotný systém hodnocení a postup třeba při navyšování mezd,“ říká Tomáš Dombrovský z Jobs.cz.

„Vnímají i nespravedlnost v tom, jak management přistupuje třeba k vybírání lidí, které povýší, kterým navýší mzdy dejme tomu od počátku roku.“

Nespokojených v práci celosvětově přibývá. Vadí mzda a pracovní doba

Číst článek

Čechy do nového zaměstnání lákají i benefity. Lidé nejvíce stojí o moderní výhody. Například o časovou flexibilitu, nebo práci z domova. Dalších 40 procent Čechů by ale uvítalo dva týdny placeného volna navíc, třetina lidí by stála o zvýšení platu o víc než 10 procent.

Lidé ale také stojí o vzdělání v oblasti osobního růstu. Rozpočet na něj ale mají jen 3 procenta Čechů, touží po něm ale dalších 17 a půl procenta.

Spokojenost ovlivňuje i velikost firmy

Pracovníci jsou nejspokojenější v malých firmách do 49 zaměstnanců. Naopak nejméně spokojení jsou zaměstnanci ve společnosti s více než 3 tisíci pracovníků.

Průzkum spokojenosti Čechů v zaměstnání vzhledem k náplni práce ukazuje malý paradox. Češi jsou v zaměstnání celkem spokojeni, ale tak trochu navzdory zadání práce, kterou dostávají.

86 procent lidí plní své pracovní cíle, ale jen 55 procentům připadají rozumné.

mkp, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme