Průměrný plat stoupl na 29 346 korun. Tak rychle nerostl 10 let

Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,6 procenta na 29 346 korun, uvedl Český statistický úřad. Po odečtení inflace se mzda zvýšila o více než pět procent. Takový nárůst Češi zažili naposled v roce 2007.

Praha (Aktualizováno: 10:39 5. 9. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Zaměstnanci si podle Českého statistického úřadu polepšili v průměru o 2074 korun. Reálně se jejich měsíční výdělek zvýšil o 5,3 procenta. Růst předčil odhady analytiků, kteří očekávali, že průměrná mzda stoupla o 6,4 až 6,8 procenta. Reálný růst odhadovali na 4,6 procenta.

Medián, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve sledovaném období meziročně o 8,2 procenta na 24 896 korun. U mužů dosáhl 27 181 korun a u žen 22 300 korun. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed hodnot mezd, takže polovina hodnot mezd je nižší než medián a druhá polovina vyšší.

Zaměstnanost i růst ekonomiky

Hlavním důvodem růstu mezd je podle ekonomů pokračující růst české ekonomiky, který trvá už čtvrtý rok.

„Promítá se v tom, že máme nejvyšší zaměstnanost v historii, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii a i vláda přispívá k růstu platů a mezd ve veřejné sféře i celé ekonomice,“ říká Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

České ekonomice se dařilo lépe, než se čekalo. Je mezi nejrychlejšími v EU

Číst článek

V Česku je vysoká poptávka po zaměstnancích, ale v podstatě už není kde brát. Firmy se o lidi často přetahují a to tlačí mzdy nahoru.

Vysoký růst mezd je známkou toho, že firmy už mají problém najít zaměstnance a to je tedy určitě bariéra pro jejich další růst.

„Nejde o zásadní riziko, co se týká tohoto tempa růstu mezd. Nicméně je to významná zpráva pro centrální banku a lze předpokládat, že ČNB do konce letošního roku ještě opět zvýší svoje úrokové sazby, s cílem trošku tlumit ten celkový růst české ekonomiky,“ uvádí Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments.

Stoupající minimální mzda

To by tedy znamenalo například zdražení půjček. Podle ekonoma Dřímala z Komerční banky si Česko vysoký růst mezd dovolit může, důležité ale je, aby firmy víc investovaly do svého rozvoje a aby jim k tomu vláda poskytla dobré podmínky.

Podle Dřímala je možné, že tempo ještě zrychlí. Navíc máme před volbami, a tak by se v dalších čtvrtletích mohly výrazně projevit plány vlády. Ve hře je nyní až 15procentní zvýšení platů učitelům a 10procentní ostatním státním zaměstnancům.

V Česku se také zvedá minimální mzda, k jejímu dalšímu růstu dojde na začátku příštího roku.

Ondřej Luštinec, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme