Češi stále šetří, ukazují to aktuální čísla maloobchodu

Tržby v maloobchodě zmírnily pokles, padají už ale devět měsíců. Vyplývá to z aktuálních čísel Českého statistického úřadu. V červnu maloobchodní tržby klesly o 4,9 procenta, což je lepší číslo než za květen, i tak ale dopadly hůř, než analytici čekali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Čísla tím pádem ukazují, že Češi i nadále šetří. Na propadu se podle analytičky Raiffeisen Bank Heleny Horské podílel například prodej aut, o která je stále coby o luxusní zboží menší zájem. Naopak celkem dobře si podle ní vedou potraviny nebo drogérie a léky.

"Podle mého názoru, větší tržby prodejcům potravin, především tedy supermarketům, a drogeriím a lékárnám umožňují slevy. Když se podíváme na ukazatele vývoje cen, zjistíme, že právě potraviny a léky šly cenou dolů," vysvětlila Horská.

Navíc také platí, že v recesi je zájem o zboží běžné spotřeby. "To znamená o potraviny a některé základní léky. Naopak recesí nejvíc trpí zboží dlouhodobé spotřeby, jako je elektronika, bílé zboží nebo auta," upřesnila.

Červnová čísla jsou zklamáním

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera je tak červnové číslo zklamáním. Největší problémy podle něj zaznamenávají prodejci luxusních výrobků.

"Nejvíce problému v současné době zaznamenávají především prodejci luxusnějšího zboží, případně zboží dlouhodobější spotřeby. Pokud se podíváme například na automobilový sektor, tak ten opět zaznamenal propad o zhruba dvanáct procent," uvedl Frayer.

Ještě horší situace je v oboru hotelů a restaurací. Propady se tam podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Pavla Hlinky pohybují mezi dvaceti až pětadvaceti procenty v porovnání s loňskou sezónou.

Podobně jako v maloobchodě i v hoteliérství mají složitější situaci dražší hotely a restaurace. Ty totiž podle Hlinky mají vyšší náklady a tím pádem potřebují i vyšší tržby, aby se udržely na trhu.

Podle analytičky Heleny Horské není příznivý ani výhled do dalších měsíců. Podle ní bude druhá polovina letošního roku pro maloobchod horší než ta první. Domácnosti by se tak měly připravit na poměrně střídmé Vánoce.

Přečtěte si také:
Lidé šetří. Obchodům v květnu klesly tržby meziročně o 7,5 procenta
Průmysl v Česku dál stagnuje, obrat je v nedohlednu

Veronika Malá, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme