Češi stále více touží ochutnávat různá piva

V pražských Nuslích již několik týdnů nabízí přes 500 druhů piva obchod s názvem ‚Pivkupectví‘. Rozšiřuje tak nabídku piva pro stále se zvětšující skupinu pivních nadšenců, kterým nestačí jedna značka piva v hospodě, ale chtějí ochutnávat další, třeba i zástupce v České republice méně tradičních pivních stylů. Obchod, jehož majitel navíc provozuje přilehlou restauraci s 24 různými pivy na čepu, plánuje nabídku piv ještě navýšit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklep s pivy

Sklep s pivy | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Češi jsou, přinejmenším co do spotřeby na hlavu, pivní národ, desítky minipivovarů i velkých výrobců produkují řadu zajímavých piv a speciálů, ale v hospodách na ně většinou nenarazíme.

Přehrát

00:00 / 00:00

O měnící se poptávce českých konzumentů piva mluvil na Rádiu Česko výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý

Zejména ve větších městech ale poptávka konzumentů i po něčem jiném roste, na což reagují hostinští i prodejci piva. V Praze je tak podobných obchodů, nabízejících desítky a stovky značek piv z České republiky i ze světa, již několik. Zdatně jim sekundují například obchody v Hradci Králové nebo v Havlíčkově Brodě.

Hojně také roste počet minipivovarů, restauračních pivovarů a také restaurací, které nabízejí několik značek piva. Kvůli pestrosti nabídky se v některých značky piva na čepu střídají.

„Pivkupectví je pokračováním trendu, který je zde již několik let. V pražských Holešovicích například funguje První pivní galerie, v Karlíně Pivovarský klub. Ukazuje to, že lidé jsou připraveni a chtějí zkoušet novinky. Něco, co dosud neznají. Další věcí je to, že na to lidé mají. V restauračních pivovarech a minipivovarech totiž obvykle speciality vycházejí dráž,“ říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Podle něj je nicméně skupina spotřebitelů, vyhledávající podobné speciály omezená:

„Když si vezmeme Belgii, která je údajně pro pivaře ‚zemí zaslíbenou‘, s asi nejširší pivní nabídkou, tak přestože jsou tam piva kvalitní a známá, je skupina konzumentů speciálů velmi omezená a naprostá většina belgických spotřebitelů pije piva plzeňského typu.“

Odlišná chuť

V České republice je 47 průmyslových pivovarů a 77 minipivovarů. A právě minipivovary zaznamenaly za posledních pět let poměrně velký nárůst. A další se připravují. Podle Jana Veselého, výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven, se ale kvalita piv z minipivovarů značně liší.

„Piva všech pivovarů jsou si stále podobnější, není to tedy záležitost pouze velkých pivovarů. U speciálních minipivovarů je tedy jedinou cestou, jak konkurovat, právě odlišení od středního proudu, odlišení chutí. Cenou totiž konkurovat nemohou,“ dodává Veselý.

Ivana Šulcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme