Češi stále více utrácejí

Češi utrácejí v našich obchodech stále více peněz, tržby maloobchodníků tak rostou. Jen v červnu se meziročně zvýšily o 8,3 procenta. Ekonomice se dobře daří, lidem rostou mzdy, a tak více utrácejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spotřební elektronika

spotřební elektronika | Foto: Jan Rosenauer

Nejvíce rostly tržby obchodníkům s obuví, textilem nebo třeba elektronikou. Hůř jsou na tom ale podle Aleše Michla z Reiffeisenbank prodejci potravin.

"Je to v důsledku i hyperkonkurence na trhu potravinářů. Firmy jsou nuceny k tomu, aby prodávaly co nejlevněji s co nejnižší marží, a ty tržby už tolik nerostou. Mají problémy se ziskem," řekl Michl.

Rozhodně platí, že ekonomice se daří, nízké úrokové sazby zlevňují půjčky, takže si lidé berou velké množství spotřebitelských úvěrů a více utrácejí. Řečí ekonomickou - roste spotřeba domácností. A poroste i dál

"Letošní rok by měl být úspěšný jak pro ekonomiku, tak pro jednotlivé dílčí segmenty ať se jedná o firmy nebo o růst životní úrovně skrze vyšší mzdy vyplácené zaměstnancům," řekl hlavní ekonom PatriaFinance David Marek.

"Otázkou je, zda by současný boom měla podporovat také vláda růstem sociálních mandatorních výdajů, jak je naplánováno v rozpočtu na příští rok," dodal.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme