Češi stráví v práci víc času než Němci, vyrobí ale zboží za poloviční hodnotu

Češi stráví v práci téměř 1800 hodin ročně, o zhruba 400 hodin víc než třeba Němci, přesto je hodnota zboží, které vyrobí, oproti západnímu sousedovi téměř poloviční. Vychází to z nového průzkumu o produktivitě práce světové obchodní organizace Conference Board.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnání

zaměstnání | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Podle nových údajů světové obchodní organice Conference Board stráví Češi v práci 1793 hodin ročně, v průměru tedy asi 8 a půl hodiny denně. Za hodinu své práce vyrobí jeden pracující Čech zboží v hodnotě zhruba 15 dolarů a 40 centů. Ve srovnání se sousedním Německem je to tedy polovina. Navíc naši západní sousedé stráví v práci o 416 hodin ročně míň.

Podle nezávislého analytika Petra Hlinomaze je důvodů nižší produktivity práce v Česku víc.

„Podle mého názoru je to struktura výroby, která neobsahuje tak velkou přidanou hodnotu, jako třeba v Německu. To znamená, že faktor, který by mohl zvýšit poměr výstupů vůči nákladům, dělený počtem zaměstnanců, spočívá ve větším využití technologii a znalostních dovedností,“ popisuje některé z nich.

V Česku ale pomalu produktivita práce roste. Zatímco v roce 2000 byli Češi v práci skoro 1900 hodin ročně, hodnota zboží za jednu hodinu byla o pět dolarů nižší, než je teď, tedy 10 dolarů.

Podle organice Conference Board jsou nejproduktivnější zaměstnanci ve Spojených státech. Přestože stráví Američané v práci podobný počet hodin jako Češi, 1775 ročně, za šedesát minut vyrobí zboží v hodnotě necelých 40 dolarů. Na druhém místě se umístilo Irsko a na třetím Francie.

Na posledních místech žebříčku se umístila Kambodža a Bangladéš. V těchto zemích stráví lidé v práci skoro 2 a půl tisíce hodin ročně, v průměru tedy 12 hodin denně, ale zboží, které vyrobí, má hodnotu v průměru dvou dolarů.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme