Češi utráceli, růst ekonomiky loni přesto o polovinu zpomalil

Růst české ekonomiky loni zpomalil na 2,3 procenta. Předloni růst činil 4,6 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu (HDP), který v úterý zveřejnilČeský statistický úřad. Růst HDP zpomalil také ve 4. čtvrtletí roku 2016, když meziročně stoupl o 1,7 procenta. Mezičtvrtletní růst stagnoval na 0,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

K růstu HDP za celý loňský rok přispěly podle statistiků hlavně spotřeba domácností a zahraniční obchod. „Z rostoucí domácí a zahraniční poptávky těžila většina odvětví národního hospodářství, zejména zpracovatelský průmysl. Výjimkou bylo stavebnictví, jehož výkonnost byla výrazně nižší než v roce 2015,"uvedli.

Posílení ekonomiky za celý loňský rok i za samotné 4. čtvrtletí bylo nejnižší za poslední tři roky. V roce 2015 ekonomika posílila o 4,6 procenta a v roce 2014 o 2,7 procenta. V letech 2013 a 2012 naopak hospodářství mírně oslabovalo. Nižší meziroční růst za čtvrté čtvrtletí naposledy tuzemská ekonomika zaznamenala na konci roku 2013, kdy ve 4. čtvrtletí HDP stoupl jen o 1,3 procenta.

Růst ekonomiky byl loni nižší, než předpokládali odborníci. Analytici oslovení ČTK odhadovali, že za celý rok HDP stoupne o 2,5 procenta a ve 4. čtvrtletí zrychlí mezičtvrtletní růst na 0,8 procenta.

Prodeje osobních aut lámou rekordy. Češi si jich loni koupili skoro 260 tisíc

Číst článek

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

Pro srovnání například HDP Německa loni podle německého statistického úřadu vzrostl o 1,9 procenta, což je nejprudší tempo za pět let. Tempo meziročního růstu hrubého domácího produktu Slovenska v loňském čtvrtém čtvrtletí zrychlilo na 3,1 procenta ze tří procent ve třetím kvartálu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme