Češi v létě vyměnili Tunisko za Chorvatsko. Kvůli bezpečnosti

Češi letos v létě nejvíc cestovali do Chorvatska a Itálie. Bylo jich tam víc než loni. Spousta lidí dala těmto zemím přednost před destinacemi, kde si nebyli jisti bezpečností. Ze stejného důvodu víc Čechů také trávilo dovolenou ve Španělsku. Naopak méně jich bylo v Turecku a v Tunisku. Do severoafrické země letělo o čtvrtinu méně lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští turisté odlétají do Řecka

Čeští turisté odlétají do Řecka | Foto: Filip Jandourek

Podle Vlastimila Divokého z Evropské pojišťovny se teď cestovní ruch polarizuje na zónu bezpečnosti a na tu, kde turisté jistotu bezpečí nemají.

„Češi brali riziko terorismu na lehkou váhu. Z našeho průzkumu vyplynulo, že ho jen pouze každý šestý Čech připouštěl jako významné riziko, zatímco u Poláků to bylo 31 procent, u Němců 29 a u Španělů 26 procent,“ uvádí Divoký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Chorvatska, Itálie a Španělska letos cestuje na dovolenou víc Čechů než loni. Podrobnosti zjišťoval Jaroslav Skalický

Z ankety v pražských ulicích vyplývá, že se přístup možná mění. „Máme obavy, co by tam případně mohlo být. Právě proto jsme letos nikam nejeli,“ říká jedna z oslovených. „Bezpečnostní situace je pro mě určitě důležitou stránkou,“ odpovídá na stejné téma další oslovený.

Vnímání bezpečnostní situace se zřejmě odrazí i v sestavování katalogů cestovních kanceláří. „Většina na příští rok některé destinace prostě vypustí ze svých nabídek, nebo výrazně omezí,“ potvrzuje Alexandr Pavlov z cestovní kanceláře Alexandria.

Podle něj z aktuální situace nejvíc „profitují“ země jako Chorvatsko nebo Itálie. „Kam letos odjelo více lidí než v loňském roce. Do Chorvatska v průměru 800 až 900 tisíc českých turistů ročně, do Itálie kolem půl milionu. To jsou de facto destinace číslo jedna pro české turisty.“

Tunisko láká na ceny

Ne všechny turisty takové změny ale uspokojí. „Turisté, kteří byli zvyklí na all inclusive programy v Tunisku nebo v Turecku, tak v Chorvatsku alternativu tohoto typu najdou jen velmi těžko,“ poznamenává Vlastimil Divoký z Evropské pojišťovny.

Nejpostiženější Tunisko se teď snaží turisty přilákat zpátky. Hlavně cenově.

„Zcela aktuální opatření je takové, že Tunisko zrušilo odletové taxy, takže třeba čtyřčlenná rodina pouze na tomto jediném kroku ušetří zhruba 1500 korun na dovolené,“ vypočítává Divoký.

A podle Simony Fischerové z CK Fischer to vypadá, že Češi na podobné finanční úlevy slyší. „Mám pocit, že Češi začali zase Tunisku věřit a vrací se do této destinace,“ uzavírá.

Jaroslav Skalický, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme