Češi v únoru utráceli, maloobchodníkům vzrostly tržby nejvíce za 6 let

Češi v únoru utráceli nejvíce za 6 let, maloobchodníkům tak meziročně rostly tržby o více než 6 procent. Informoval o tom Český statistický úřad. Lidé díky nízkým cenám nakupovali hlavně pohonné hmoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Využili toho, že ceny benzínu a nafty klesly v únoru pod 29,50 korun za litr a nakoupili jich meziročně o deset procent víc.

Jak ukazují statistiky, Češi si navíc velmi oblíbili nákupy po internetu. Tržby obchodníků v této oblasti vzrostly skokově o čtvrtinu.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory nejde o překvapivá data, protože internetový prodej přes internet roste dlouhodobě.

„Lidé se naučili využívat internet, daleko více domácností ho má, lidé se přestali bát přes něj platit. To všechno přispívá k tomu, že v ekonomice probíhá nějaká digitalizace. Stále více využíváme internet nejen k zábavě, ale i k nákupu,“ řekl.

Češi také více utráceli za sport, kulturu nebo rekreaci. Podle ekonomů je to důkaz, že se lidé mají lépe, a proto utrácejí i za věci, které nutně nepotřebují. Menší zájem měli lidé v únoru o boty a oblečení.

Tržby maloobchodu kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) od února 2014 do února 2015 | Foto: ČTK

„Ovšem celá statistika je svým způsobem nevypovídající, protože prodej přes internet zahrnuje právě i zboží typu obuvi a oděvů. Takže se nedá přesně vyselektovat zboží prodávané prostřednictvím internetu a zásilkových služeb podle jednotlivého typu,“ upozornila generální ředitelka Svazu obchodu a cestovního ruchu Alexandra Rudyšarová.

Ekonomové se shodují, že obchodníci budou mít vyšší tržby i v dalších měsících.

„Bude oživovat ekonomika, dále se bude zlepšovat situace na trhu práce a klesat nezaměstnanost. Pravděpodobně ne tento nebo příští měsíc, ale v dalších i pod úroveň sedmi procent, což s sebou přinese určitý tlak na růst reálných mezd,“ vysvětlil hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Rekordní spotřebu hlásí také Německo, kde obchodníkům na začátku roku rostly tržby nejrychleji za sedm let. Na německé spotřebě je závislá i řada českých podniků.

Simona Bartošová, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme