Češi více investují a majetek v podílových fondech roste

Majetek uložený v podílových fondech loni stoupl o 13 miliard korun. Celkově tak Češi do podílových fondů doma i v zahraničí uložili 247,5 miliard korun. Více peněz se stále drží v zahraničních fondech, jedná se o 125 miliard. Zbytek peněz leží ve fondech domácích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

„Investoři včetně domácností jsou ochotni investovat více, ale také investovat nejenom do peněžního trhu a dluhopisových fondů, ale také do akciových fondů. To znamená, že jsou ochotni přijímat o něco více rizika. My jsme tímto vývojem velmi potěšeni,“ hodnotí současnou situaci místopředseda Asociace pro kapitálový trh ČR Radek Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na kapitálovém trhu mluvil na Rádiu Česko místopředseda Asociace pro kapitálový trh ČR Radek Urban

Přesto zůstávají Češi konzervativními investory: „Nejoblíbenějším aktivem je fond peněžního trhu, co se týká absolutní velikosti. Pomalu se ale mění struktura a nové prodeje se posunují více k dluhopisovým, smíšeným a akciovým fondům. V dlouhodobém horizontu nové prodeje mění postupně strukturu, takže akcií přibývá,“ dodává Urban.

Majetek ve fondech vzrůstá a místopředseda Asociace pro kapitálový trh předpokládá, že by se do tří let mohl vrátit na čísla z roku 2007, kdy bylo ve fondech uloženo 315 miliard korun:

„Působí na to příliv nových peněz a tržní zhodnocení. Pokud k tomu přidáme ještě měnící se strukturu ve prospěch akciových fondů, které rostou rychleji, tak si myslíme, že v horizontu dvou nebo tří let bychom se mohli k tomu předkrizovému stavu vrátit, překonat ho a růst ještě více.“

Lenka Rafaelová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme