Češi zájezdy do Španělska neruší. Bude to podobné jako po Londýně či Nice, míní experti

Španělsku se v posledních letech teroristické útoky vyhýbaly, čtvrteční atentát v Barceloně byl největším v zemi za posledních 13 let. Řidič najel dodávkou do chodců a na hlavní turistické třídě zabil nejméně 14 lidí a na 130 dalších zranil. Španělsko přitom patří k oblíbeným turistickým cílům. Jak na situaci reagují cestovní kanceláře a klesne nyní zájem Čechů o Španělsko?

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohrozí terorismus cestovní ruch?

Ohrozí terorismus cestovní ruch? | Foto: Sergio Perez | Zdroj: Reuters

Podle Jana Papeže, místopředsedy Asociace cestovních kanceláří České republiky, s sebou každá taková událost nese zvýšený počet dotazů. Tedy že se lidé ptají, zda je destinace bezpečná.

„Otázka vždycky zní, jak na to reagují ty místní orgány. A Španělé ukazují jednoznačně, že se tomu chtějí postavit čelem a že se nenechají zválcovat tou situací, a myslím si, že i lidé v Barceloně, kteří ještě nedávno proti turistům demonstrovali, si teď s pokorou uvědomují, co pro ně turistika znamená," vysvětlil Českému rozhlasu Plus Jan Papež, který předpokládá, že Češi budou do Španělska dál cestovat bez obav.

Lidé čekají, až jim policie opět povolí vstup na promenádu La Rambla. | Zdroj: Reuters

Podle něj je samozřejmě situace nyní velmi živá a ještě chybí dostatečný odstup. Přesto zatím nemá zprávy o tom, že by některá cestovní kancelář začala zájezdy do Španělska rušit.

„A ani to nepředpokládám, protože ta reakce bude velmi podobná situacím, které byly před časem v Nice, v Londýně či jinde. To znamená, že reakce je taková, že je to zděšení, ale zároveň si musíme uvědomit, že se s tím holt musíme naučit žít," dodává místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR.

„Problém nastává, když je někdo ze situace v Barceloně vystrašený, má obavy o své bezpečí nebo mu není příjemné tam jezdit v době těsně po atentátu, ale letenky má už dopředu koupené. Pokud si totiž cestující koupil jen základní tarif, peníze mu obvykle nikdo nevrátí,“ říká Ondřej Tichota, mluvčí Evropského spotřebitelského centra.

Policie pátrá po 17letém řidiči dodávky, který zabíjel v Barceloně. Mrtvých je 14, zraněných 130

Číst článek

„Pokud má cestující zakoupený základní tarif, tak zpravidla nebude možné ten let zrušit z jeho strany, to znamená odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz. Nicméně pokud má člověk nějaký flexibilní tarif, pak může let takzvaně přebookovat nebo ho případně zrušit, to záleží na podmínkách dopravce,“ dodává.

Flexibilní tarif ale samozřejmě znamená také výrazně vyšší cenu. Navíc si často aerolinky při zrušení letenky účtují poplatek za refundaci, takže zákazník nedostane zpět všechny peníze. Jiná věc je samozřejmě situace, kdy je zakázáno do dané destinace létat.

V souvislosti s tragickými událostmi v Barceloně nicméně například České aerolinie neregistrují žádosti cestujících o změnu termínu nebo zrušení letů na linkách do Španělska. Dopravce ani nechystá žádnou úpravu provozu svých španělských linek.

'Prosím, sdílejte jeho fotku.' Sedmiletý chlapec se ztratil v místě barcelonského útoku

Číst článek

Přitom by se zmíněná situace mohla týkat nezanedbatelného počtu Čechů, u kterých je podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) Španělsko v top šesti dovolenkových destinacích spolu s Chorvatskem, Slovenskem, Itálií, Rakouskem a Řeckem.

ČSÚ dále uvádí, že Češi v loňském roce podnikli více než 200 tisíc cest do Španělska, ať už šlo o cesty soukromé, nebo služební. A počet cestujících, kteří létají z Prahy do Španělska, výrazně roste, říká Marika Janoušková, mluvčí Letiště Praha.

„Mezi Prahou a Barcelonou v současné době létá 23 letů týdně, operují je aerolinky jako ČSA, Smartwings nebo Vueling. Co se týče celkového počtu přepravených cestujících mezi Prahou a Barcelonou, jen v minulém roce jich bylo přepraveno 262 tisíc," upřesňuje mluvčí.

Letos od ledna do konce července šlo už o 167 tisíc, což je meziroční nárůst skoro o pětinu.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme