Češi zaplatí na úrocích dvakrát víc než obyvatelé západní Evropy

Češi zaplatí na úrocích dvojnásobek oproti obyvatelům západní Evropy. Spotřebitelské úvěry jsou totiž u tuzemských bank mnohem dražší než na západ od našich hranic. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Equa Bank. Marže na spotřebitelských úvěrech v České republice, v Polsku a na Slovensku dosahují 15 procent, průměr eurozóny je přitom 7 procent. Pokud by se ceny přiblížily eurozóně, mohl by každý zadlužený Čech ušetřit skoro 9 tisíc korun ročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní letáky, úvěry, půjčky

bankovní letáky, úvěry, půjčky | Foto: Eva Odstrčilová

Podle ředitele úvěrových produktů Equa Bank Ondřeje Háka je výše úroků v tuzemských bankách dána primárně ochotou klientů takové úroky platit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spotřebitelských úvěrech mluvil na Rádiu Česko Ondřej Hák, ředitel úvěrových produktů Equa Bank

„Klienti, kteří si berou spotřebitelské úvěry, jsou cenově méně senzitivní na to, aby požadovali sazbu nižší a jsou ochotni cenu zaplatit,“ říká Hák.

Podle něj by ke snížení tuzemských cen vedlo jen zvýšení konkurence a větší tlak na cenu z pohledu klientů.

„Dnes klienti řeší spotřebitelské financování hlavně při nákupu v obchodě, kdy ho poskytují nebankovní poskytovatelé, nebo u své banky, kde mají běžný účet. V podstatě se nezajímají, kde by mohli úvěr získat výhodněji. Cesta, jakou úvěr dostanou od své stávající banky, bývá většinou velice jednoduchá, bez jakéhokoli papíru, a to je pro ně to hlavní. Dívají se spíše na to, kolik měsíčně platí, než jaká je úroková sazba,“ vysvětluje Hák.

„Spotřebitelské úvěry v Evropě i v Česku mají aktuálně mírně sestupnou tendenci. Spotřebitelské financování souvisí čistě s tím, co se děje v ekonomice. Když se ekonomice nedaří, lidé jsou méně ochotni se zadlužovat. Když už se zadluží, zadlužují se na nějaké zboží dlouhodobé spotřeby,“ dodává Ondřej Hák.

Barbora Kreuzerová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme