Češi zůstanou alespoň na jednu ze svých dovolených v tuzemsku. Hoteliéři hlásí téměř plné kapacity

Podle průzkumu největšího slevového portálu Slevomat je počet rezervací v českých hotelech nejvyšší v historii země. Hoteliéry a restauratéry by tak letos mohla čekat rekordní sezóna. Navíc podle Asociace cestovních kanceláří lidé na dovolené, kterou stráví v Čechách ve srovnání s tou v zahraničí třeba u moře, ušetří.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeká nás teplý a slunečný víkend.

Čeká nás teplý a slunečný víkend. | Foto: Filip Jandourek

Češi už nechtějí trávit celou dovolenou jen u moře. Své pracovní volno tak rozdělují stále častěji na jeden odpočinek v Česku a druhý v cizině. I kvůli tomu se podle Asociace cestovních kanceláří zkrátila doba, kterou Češi na plážích v zahraničí tráví.

„Pokud bychom se statisticky podívali na posledních pět let, tak Češi v cizině trávili nejčastěji 14 dní, před třemi lety trávili Češi u moře 10 dnů a v tuto chvíli tráví u moře většina lidí 7 dnů a ten zbylý čas věnují na domácí dovolenou nebo si zařídí ještě prodloužená víkend v Evropě," říká Jan Papež z Asociace.

Konec turistů ve fontánách. Řím bude ochlazování v památkách pokutovat

Číst článek

České hotely by tak letos v létě mohly ubytovat rekordní počty tuzemských turistů. Podle průzkumu největšího slevového portálu Slevomat mají cestovatelé největší zájem o odpočinek v hotelích a penzionech v Krkonoších, na Lipně nebo na Šumavě. Hodně navštěvované jsou třeba i lokality a regiony jako Český ráj nebo Vysočina.

Nově se pak lidé učí objevovat letní Krušné hory nebo oblast severní Moravy a Slezska. I kvůli tomu, že v posledních letech stoupá obliba dovolených v Česku, musí lidé počítat s tím, že si za ubytování připlatí.

„V meziročním srovnání jsou pobyty v Tuzemsku dražší až o 15 až 20 procent. Co se cen týče, tak třídenní pobyt pro dva lze koupit do čtyř tisíc korun, celotýdenní pobyte je pak nejčastěji v rozmezí sedmi až deseti tisíc korun," říká mluvčí slevového portálu, Tomáš Holý.

Stoupající oblibu dovolených v Česku potvrdila i Asociace českých cestovních kanceláří. Podle jejích údajů jen loni Češi uskutečnili 12 milionů dovolených, z toho asi 8 milionů v tuzemsku. Ve srovnání s rokem 2015 tak jde o nárůst skoro o jednu pětinu.

„Pokud si odmyslíme ceny letenek a dopravy, tak samotné ubytování u moře je zcela srovnatelné s ubytováním v České republice. Kvalita domácích ubytovacích zařízení se zvyšuje spolu s rostoucími nároky českých dovolenkářů. Pro Čechy je jedním z hlavních kritérií dostupnost wellness zařízení, bazén a sportovní prostory," srovnává ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří, Tereza Picková jaká dovolená vyjde finančně výhodněji.

Podívejte se na 20 nejnavštěvovanějších památek Česka. Největší zájem byl o Pražský hrad

Číst článek

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří se lidem finančně vyplatí zůstat o dovolené v Česku. „Čtyřhvězdičkové hotely v české kotlině stojí přibližně stejně jako v Rakousku a také mají velmi podobnou kvalitu. U tříhvězdičkových hotelů se bavíme řádově mezi šesti sty až tisíci korun za pokoj, ale zdá se, že se ceny budou mírně zvyšovat kvůli vytíženosti a ti, co nechávají ubytování na posledních chvíli a budou chtít třeba i cenově zvýhodněné, by mohli mít problém."

S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, který dodává, že ubytovací kapacity se rychle plní. Podle něj by ale cestovatelé neměli svůj pobyt platit dopředu. „Pokud budou rezervovat přímo, tak dávají jen garanci platby. Zažili jsme situace, kdy si někdo zaplatit nějaký voucher a následně zjistil, že ten voucher nebyl nebo nebyl realizován, takže i z tohoto důvodu si myslím, že je jednoduší, aby lidé si dělali rezervace napřímo a platili, až budou mít jistotu, že dostali, co chtěli."

Češi při svých domácích dovolených chtějí hlavně aktivní odpočinek. Největší zájem je tak o hotely v blízkosti rybníků nebo koupališť, s wellness, cyklotrasami v okolí nebo třeba horskými cestami. Podle ankety ČSOB utratí dovolenkáři za týden v tuzemsku za jídlo, pití a zábavu nejčastěji do pěti tisíc korun na hlavu. Pro porovnání průměrná cena leteckého zájezdu k moři loni podle Asociace českých cestovních kanceláří dosáhla asi 13 600 korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme