Česká antivirová firma Avast Software vstoupí na americký kapitálový trh

Česká antivirová firma Avast Software si jde na americkou burzu pro peníze na další rozvoj. Na americkém kapitálovém trhu nabídne 11 procent akcií. Burzovním úřadům firma ohlásila cenu v rozmezí 9 až 11 dolarů za akcii. Očekává, že nově vydané akcie rozprodá až za 100 milionů dolarů, celkově by tak firma mohla mít hodnotu 930 milionů dolarů, tedy zhruba 19 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Ilustrační foto

Burza. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Podle Hospodářských novin by měla firma vstoupit na americký kapitálový trh do konce července, ale Avast nebude mít vstup na burzu snadný. Cena akcií je podle některých odborníků příliš vysoká a ani nálada na burze není nijak příznivá.

Nedávný vstup další české antivirové firmy AVG byl spíš zklamáním, její akcie se propadly a dnes se obchodují za cenu o čtvrtinu nižší, než byla ta upisovací.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vstupu české antivirové softwarové společnosti na americký kapitálový trh mluvil na Radiožurnálu Jaroslav Skalický

Avast patří mezi technologickou špičku, ve světě má 159 milionů uživatelů, spolupracuje s Googlem, je v zisku, vyplácí dividendy a netíží ho žádné vysoké zadlužení.

Podnikatelský příběh firmy je veskrze úspěšný. Vznikla na začátku 90. let, nabízí nekomerčním domácím uživatelům antivirovou ochranu zdarma. Tahle koncepce se osvědčila, firma si díky ní vybudovala cestu k platícím a firemním zákazníkům na celém světě.

Stále ji řídí její zakladatelé Pavel Baudiš a Eduard Kučera. I po úpisu akcií budou mít majoritu, každý 30 procent, a stanou se z nich miliardáři. Peníze ale chtějí vložit do dalšího rozvoje firmy.

Česko je velmocí ve světě antivirové ochrany. Společnost OPSWAT, která monitoruje počítačové bezpečnostní systémy, zveřejnila pravidelnou zprávu o trhu s antiviry. Podle ní je Avast na prvním místě, patří mu 17 procent světového trhu. Druhý Microsoft, má 13 procent, a dohání ho slovenský ESET s 11 procenty. V první pětici je i firma AVG. Takže skoro 40 procent počítačů na světě chrání antiviry z bývalého Československa.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme