Česká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu

Úrokové sazby v České republice jdou dolů. Bankovní rada České národní banky dnes podle očekávání snížila hlavní úrokovou sazbu o půl procentního bodu. Základní úroková sazba, na kterou je navázané komerční úvěrování, se tak posunula dalů na 2 a čtvrt procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Jen den předtím přistoupila k bezprecedentnímu kroku Americká centrální banka. Snížila úroky na historické minimum, peníze půjčuje maximálně za čtvrt procenta. Podle analytiků ale současné napětí na mezibankovním trhu, způsobené finanční krizí, omezuje přenos měnové politiky do sazeb, za které banky skutečně půjčují.

To že úroky jdou dolů, čekali nejen ekonomičtí analytici, ale mluvili o tom i centrální bankéři, kteří o sazbách rozhodují. "Sazby můžou jít až o dvě procenta, prostor tam je," řekl už dřív člen rady ČNB Robert Holman. Nižší úroky přinášejí podnikům levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení. Podle hlavního ekonoma Atlantik finanční trhy Petra Sklenáře je snížení českých úroků o půl procenta dostatečné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úrokových sazbách u nás a ve světě mluvil v Ranním interview Radiožurnálu rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls

V době, kdy razantně snížily úroky evropská i americká centrální banka, se tak i u nás základní sazby vydaly směrem dolů. Naposledy čeští centrální bankéři snížili úrokové sazby před šesti týdny, a to rovnou o tři čtvrtě procentního bodu.

Zatím ale tento trend odmítají akceptovat komerční peněžní ústavy, které působí v Česku. Půjčují pořád draho. Nové hypotéky v říjnu prodávaly s úrokem v průměru 5,7 procenta, a to je naopak skoro nejvíc, kolik si kdy účtovaly.

Tématu jsme se podrobně věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Žádáte v současné době o úvěr nebo hypotéku? Hlasujte v naší anketě!

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme