Česká delegace v Izraeli se zaměřuje i na obchod. Výhodná spolupráce se nabízí pro obě strany

Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Izraeli nemá jen politickou rovinu. Při setkání se státníky se prezident zaměřil i na obchodní spolupráci mezi Izraelem a Českou republikou. Ta už se úspěšně rozvíjí, znát je to třeba na loňském rekordním českém exportu do židovského státu. Výhodná spolupráce se však nabízí pro obě strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěva Miloše Zemana v Izraeli. Na snímku český prezident a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Návštěva Miloše Zemana v Izraeli. Na snímku český prezident a izraelský premiér Benjamin Netanjahu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Česká republika podle Zemana potřebuje investice s vysokou přidanou hodnotou. To si lze přeložit tak, že nestačí jen příliv peněz, ale nutná je také kvalita služeb, a to pokud možno na velmi dlouhou dobu.

Izraelské firmy by mohly v České republice například více investovat v oblasti farmaceutického průmyslu nebo v obchodu s nemovitostmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko-izraelskou obchodní spolupráci přiblížil redaktor Jan Beneš

České podniky by se naopak měly více zaměřit na nejrůznější výběrová řízení v Izraeli. Podle informací ČTK se Izrael snaží investovat velké peníze do rozvoje železnic, kde by se mohla otevřít příležitost pro české strojírenské podniky.

Na českém vývozu se však nejvíce podílejí automobilky – Škoda a Hyundai. Jejich obchody tvoří téměř polovinu z celkového českého exportu do Izraele. Další zboží, které do židovského státu tuzemské firmy hodně vyvážejí, jsou například zařízení pro automatické zpracování dat nebo turbíny.

Český export do Izraele byl loni rekordní. Oproti předchozímu roku se podle portálu BusinessInfo zvýšil o více než 20 procent a přesáhl 752 milionů dolarů, v přepočtu necelých 14 miliard korun. Ještě před pěti lety byl přitom zhruba poloviční.

Zemanovy výroky nás uráží. Jeruzalém se týká milionů Arabů, míní Palestinci

Číst článek

I celkový obrat mezi oběma zeměmi poslední čtyři roky nepřetržitě roste. Loni překročil jednu miliardu dolarů (necelých 19 miliard korun).

Zájem o obchodní vazby českých firem s Izraelem není nový. Vyšší tržby z obchodní spolupráce mezi Českem a Izraelem si slibovala vláda bývalého premiéra Petra Nečase. Ve své exportní strategii zařadila Izrael mezi takzvané zájmové země, kde jsou například i Argentina, Austrálie nebo Egypt.

První spolupráce jsou však ještě starší. Datují se už od vzniku státu Izrael, to znamená od 14. května 1948. Tehdejší Československo uznalo stát Izrael hned po jeho vyhlášení, takže krátce potom tam diplomaté a obchodníci mohli navazovat důležité kontakty.

Po přerušení diplomatických styků v roce 1967 obě země podle portálu BusinessInfo obchodovaly jenom přes třetí země. Napřímo si mezi sebou začaly firmy vyměňovat zboží až po roce 1990.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme