Česká ekonomika brzdí

Přestože česká ekonomika roste, měřeno hrubým domácím produktem, se její vývoj mírně zbrzdil. Hrubý domácí produkt naší republiky se za třetí čtvrtletí zvýšil o 3,2 procenta. Jeho růst se však mírně zpomalil - ekonomové čekali výsledek o desetinu procenta lepší. Koruna okamžitě po otevření trhu posílila. 32 korunami 86 haléři za euro překonala historicky nejsilnější hodnotu z pondělí o sedm haléřů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslový podnik

průmyslový podnik | Foto: Jan Rosenauer

Česká měna posunuje svá maxima od předminulého čtvrtka, kdy proti jejímu silnému kursu centrální banka navzdory očekávání části trhu nezasáhla. Ve prospěch domácí měny stále působí očekávaný příliv zahraničního privatizačního kapitálu. Silný kurs domácí měny cenově znevýhodňuje české vývozce. Podle obchodního ředitele společnosti BBG Finance Alexandra Tótha je ale tento vývoj dán spíše slabou pozicí eura než samotným posílením koruny. "To oslabování eura, respektive, jak se to u nás prezentuje, posilování koruny rozhodně neskončí dnes nebo zítra. Do jaké úrovně se to dostane, to bych si skutečně nedovolil predikovat. Ty důsledky pro jednotlivé spotřebitele jsou veskrze pozitivní, co se týče našich exportérů, tam bych viděl problém, protože za vyveženou korunu dostanou toho eura méně, než třeba předpokládali."

Hrubý domácí produkt se za třetí čtvrtletí zvýšil meziročně o 3 celé a 2 desetiny procenta. Tempo růstu HDP se tak oproti předchozímu čtvrtletí zpomalilo o 7 desetin procenta. Jedním z důvodů je podle předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohaté výrazný rozdíl výkonnosti jednotlivých průmyslových odvětví. "Vysoké tempo růstu udržuje stále průmysl. Jeho hrubá přidaná hodnota vzrostla o 4,1 procenta z toho zpracovatelského průmyslu až o 5,6 procenta. Nadprůměrně roste také objem hrubé přidané hodnoty dopravy, telekomunikací a skladování. Na druhé straně k poklesu opět došlo v zemědělství, stavebnictví, pohostinství, ubytování , kde se teď dostavil i vliv omezení cestovního ruchu."

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme