Důvěra v ekonomiku Česka roste. V prosinci po tříměsíčním poklesu stoupla na 93,8 bodu

Důvěra v českou ekonomiku po tříměsíčním poklesu v prosinci stoupla z listopadových 93,3 bodu na 93,8 bodu. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Za růstem stálo hlavně zvýšení důvěry v ekonomiku u spotřebitelů, ale mírně stoupla i důvěra podnikatelů. Proti loňskému prosinci však byla důvěra v ekonomiku nižší.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ve srovnání s listopadem stoupla důvěra v české hospodářství u spotřebitelů o 2,8 bodu na 104,8 bodu a u podnikatelů o 0,1 bodu na 91,6 bodu. „To je i v souladu se solidním růstem maloobchodních tržeb a s faktem, že spotřeba domácností zůstává i nadále hlavním tahounem tuzemské ekonomiky,“ sdělil analytik Komerční banky František Táborský.

U podnikatelů vzrostla důvěra v průmyslu o 1,8 bodu na 88,7 bodu a ve stavebnictví o 2,1 bodu na 105,9 bodu. Třeba ve stavebnictví se tak důvěra dostala na nejvyšší úroveň od letošního června. Pro příští tři měsíce očekávají podnikatelé v průmyslu i stavebnictví podle statistického úřadu zvýšení tempa růstu výroby.

Naopak u podnikatelů v obchodu a vybraných službách důvěra v ekonomiku meziměsíčně poklesla. V obchodu se snížila o 3,4 bodu na 92,6 bodu a ve službách o 1,5 bodu na 92,7 bodu.

Ekonomický růst v roce 2020 mírně zpomalí. Zaměstnavatelé čekají lepší situaci na trhu práce

Číst článek

„V posledních měsících bylo už téměř pravidlem, že se nálada v české ekonomice neustále zhoršovala. Prosinec je ovšem výjimkou. Zlepšily se dokonce i vyhlídky firem pro další tři měsíce,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek. Podniky podle něj ale nevidí svoji současnou situaci růžověji proti předchozím měsícům, spíše s mírným optimismem hledí do blízké budoucnosti.

Nálada českých spotřebitelů se v prosinci zlepšila meziměsíčně nejvýrazněji od listopadu 2014, tedy za více než pět let, doplnil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda.

Důvěra spotřebitelů je nyní nejvyšší od letošního srpna. Obchodníci proto podle něj mohou vyhlížet vysoké tržby i během povánočních výprodejů.

Ani prosincový nárůst důvěry ale nedokázal smazat předchozí ztráty. Proti loňskému prosinci proto letos byla důvěra téměř ve všech odvětvích výrazně nižší. Souhrnný indikátor důvěry klesl meziročně o 4,8 bodu a důvěra byla v prosinci proti loňsku nižší u spotřebitelů i podnikatelů. U podnikatelů poklesla meziročně důvěra v ekonomiku ve všech odvětvích kromě stavebnictví, kde stagnovala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme