Česká ekonomika hlásí největší propad v novodobé historii

Naše ekonomika se v prvním čtvrtletí roku propadla o 3,4 procenta. Uvedl to ve svém předběžném odhadu Český statistický úřad. Jde o nejvyšší čtvrtletní meziroční pokles hospodářství v novodobé historii Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonomika

Ekonomika | Foto: Alena Palečková

Globální ekonomická krize se tak naplno přelila do Česka. Podle ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské klesl především vývoz a investice firem, útraty domácností zatím zůstávají stejné.

"Přesně to odráží to, co se očekávalo. Firny v reakci na dramatický propad poptávky v zahraničí redukovaly to první, co je na místě, to znamená investice a následně také začal klesat vývoz. Do české ekonomiky se recese přesunula ze zahraničí, prostě a jednoduše jsme ji importovali," uvedla Horská.

Obrat ve vývoji lze očekávat až na konci roku. Českému hospodářství podle Horské pomůže i zavedení šrotovného v okolních zemích, které umožnilo zvýšit výrobu v našich automobilkách. "Očekáváme, že propad automobilového průmyslu se ve druhém čtvrtletí neříkám, že zastaví, ale přibrzdí, a stejně tak by se měl přibrzdit pokles české ekonomiky. Nicméně pořád budou čísla záporná," doplnila Horská.

Evropská ekonomika klesla nejhlouběji od začátku krize

Ještě více než česká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla slovenská - o 5,4 procenta. Maďarské hospodářství dokonce pokleslo o 6,4 procenta. Hospodářská krize zasáhla naplno také nejsilnější evropskou ekonomiku. Výkon německého hospodářství klesl v prvním čtvrtletí o 3,8 procenta oproti předchozímu kvartálu. Jde o nejhorší výsledek od roku 1970.

Německá ekonomika se propadla počtvrté za sebou, což je nejdelší "šňůra" od znovusjednocení země. Může za to hlavně slabý vývoz jinak nejsilnějšího světového exportéra. Tak dramatický propad nečekal nikdo - 45 expertů oslovených agenturou Reuters se ve svých odhadech pohybovalo kolem hranice tří procent. Meziročně se německý HDP snížil o 6,7 procenta.

Hospodářství celé Evropské unie se v prvním čtvrtletí letošního roku podle rychlého odhadu meziročně propadlo o rekordních 4,4 procenta. Pokles oproti předchozímu kvartálu činil 2,5 procenta, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla ekonomika eurozóny dokonce o 4,6 procenta, uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

V Unii je pouze jediná země, která není v recesi, a to Kypr. Na chvostu se teď nachází Lotyšsko, jehož ekonomika meziročně spadla skoro o 19 procent. Evropská komise odhaduje, že za celý letošní rok se HDP Unie propadne o čtyři procenta. Česko čeká pokles o 2,7 desetin procenta.

Přečtěte si také:
Nezaměstnanost stále roste, průmysl i stavebnictví ale zmírňují propad
Zahraniční obchod překvapil v březnu rekordním přebytkem 23 miliard korun
Verheugen předpovídá Unii drastický růst nezaměstnanosti
Česko i celá Evropská unie letos zaznamenají hluboký hospodářský pokles
Nezaměstnanost v Česku je nejvyšší za poslední dva roky
Propad průmyslu se prohlubuje, klesly také tržby v obchodech

Jiří Hošek, Martin Hromádka, Tomáš Medek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme