Česká ekonomika letos podle prognózy EK poroste o 2,5 procenta

Česko v příštích letech zaznamená solidní hospodářský růst. Předpovídá to Evropská komise. Podle ní Česko letos poroste o 2,5 procenta, v roce 2015 o 2,7 procenta. To je o něco optimističtější odhad než ten, který nedávno představilo české ministerstvo financí. Podle Bruselu česká ekonomika zrychlí i přes problémy řady ostatních zemí v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, finance

Burza, finance | Foto: Free Digital Photos

Evropská komise snížila odhad růstu pro země Evropské unie jako celek, řekl místopředseda Komise Jyrki Katainen.

Oslabení hlavních ekonomických partnerů je rizikem i pro českou ekonomiku. Ta má ale jinak solidně růst hlavně díky stoupající domácí poptávce. Česká vláda chce také více investovat. Jedním z důvodů má být i lepší schopnost čerpat evropské fondy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika má před sebou podle EK období solidního růstu. O předpovědi Evropské komise mluvil bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Komise zároveň čeká zvýšení českého rozpočtového schodku, i když zůstane pod třemi procenty HDP.

Z ekonomické krize se mají celkem výrazně dostat země jako Irsko a Řecko. Růst má být naopak jen slabý ve Francii nebo v Itálii, zpomalí i Německo. Francie má zároveň mít schodek rozpočtu výrazně nad třemi procenty hrubého domácího produktu. Příčinou je nízká domácí poptávka a nedostatek reforem.

V EU i v eurozóně jako celku předpokládá Evropská komise letos jen slabý hospodářský růst o 1,3 a 0,8 procenta. Příští rok by mělo přijít pomalé zvýšení.

Makroekonomický výhled české ekonomiky podle pravidelné zprávy Evropské komise (2014 - 2016) | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme