Česká ekonomika loni rostla pomaleji než odborníci čekali

Ěské hospodářství se zvedlo jen o 3,1 procenta - tedy o 0,4 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad z poloviny února. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Nové údaje naznačují, že česká ekonomika už výrazně zpomalila ve třetím čtvrtletí. Ve čtvrtém šlo zpomalení podle analytiků ještě dál - a to pod jedno procento.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákladní automobil

nákladní automobil | Foto: Alena Palečková

Nejnovější zprávy z Ameriky by ale mohly být předzvěstí lepších časů. Bankovní skupina Citigroup, která loni prodělala zhruba 35 miliard dolarů, je za leden a únor v zisku. A tak ceny akcií na Wall Streetu včera po dlouhé době šly nahoru. Nečekaný úspěch třetí největší banky USA všechny překvapil - podle propočtu analytiků měla Citigroup produkovat ztrátu minimálně do září.

S ekonomickými odhady se musí teď zacházet opatrně. Nicméně evropský komisař pro hospodářství Joaquin Almunia v pondělí řekl, že obrat k lepšímu letos čekat nemáme - prý se máme připravit naopak na další zpomalování hospodářství, protože se poskytuje málo úvěrů a dál klesá poptávka po zboží a službách.

Mezinárodní měnový fond mluví o kolapsu spotřebitelské a podnikatelské důvěry a globální ekonomika je podle vývoje HDP prý v nejhorším stavu minimálně od druhé světové války.

Lenka Šumová, Kateřina Causidisová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme