Česká ekonomika má podle OECD růst až o 1,6 procenta

Česká ekonomika v příštím roce poroste o 1,6 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Pohorší si také ekonomika eurozóny, její růst by se podle organizace měl pohybovat kolem 0,2 procenta. Víc než letos by měla růst pouze americká ekonomika, asi o 2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze a účetnictví (ilustrační foto)

Peníze a účetnictví (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zveřejněná čísla jsou oproti předchozím odhadům nižší. Ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík ale vidí i současné předpovědi OECD jako nereálné.

„Čísla považuji za velmi optimistická, zejména když vyjdeme z odhadu pro eurozónu, který počítá v podstatě s nulovým růstem. Rozdíl mezi tempem růstu evropské a české ekonomiky mi připadá jako obtížně odůvodnitelný,“ míní ekonom a bývalý ministr financí Pavel Mertlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu OECD o předpokládaném ekonomickém růstu analyzoval na Rádiu Česko ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík

Česká ekonomika je totiž výrazně závislá na exportu do Německa a dalších zemí eurozóny. „Lze proto očekávat, že pokud bude tempo růstu ekonomiky eurozóny zhruba nulové, tak i české exporty budou mít tendenci víceméně stagnovat. V nejistém prostředí obvykle klesají i investice, takže ani investice zřejmě nebudou významnou složkou celkové národohospodářské poptávky.“

Klesá i spotřeba domácností a kvůli plánovanému růstu DPH nelze předpokládat, že by tomu bylo v příštím roce jinak. Přesto je Česko podle zprávy stabilní a úspěšnou ekonomikou s dobrým reformním programem.

Ve zprávě OECD se mimo jiné píše také o změkčení měnové politiky České národní banky. „Sami očekáváme, že ČNB v příštím roce sníží svoji klíčovou úrokovou sazbu o 25 bodů, z 0,75 na 0,5 procenta. I současná měnová politika centrální banky už je velice uvolněná a v malé otevřené ekonomice jako je ta česká, už ČNB nemá mnoho příležitostí jak ji dále uvolnit,“ říká ekonom.

Lépe než letos se bude v roce 2012 z vyspělých zemí dařit jen ekonomice Spojených států. „USA nejsou bezprostředně postiženy nějakými zdroji krize, které leží v Evropě. Pro Ameriku, která je slaběji navázána na Evropu než některé další země světa, nebude mít evropský propad tak vážné důsledky,“ dodává Pavel Mertlík.

Ondřej Černý, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme