Česká ekonomika meziročně rostla o 1,1 procenta

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla. Potvrzují to data, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich hrubý domácí produkt od ledna do března narostl v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta. V meziročním srovnání pak hospodářství posílilo o 1,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

V porovnání s posledním loňským čtvrtletím ekonomika rostla o 0,5 procenta, v meziročním srovnání posílila o 1,1 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvovější data o vývoji české ekonomiky okomentoval pro Rádio Česko ekonom Vladimír Pikora

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory jde z meziročního pohledu o velmi slabý růst. Analytici v průměru očekávali lepší výsledek.

“Daleko lepší výsledek vidíme i ve všech okolních ekonomikách, Slováci rostou daleko rychleji než my, dokonce i Německo roste výrazně rychleji, takže se ukazuje, že ztrácíme dech,“ uvedl Pikora.

“Pokud se ovšem podíváme na mezikvartální čísla, tak vidíme, že Český statistický úřad podstatně revidoval statistiky nahoru, tím pádem je obrázek daleko lepší a zdá se, že ekonomika výrazně akceleruje. Z toho pohledu vidíme, že jsme skutečně z nejhoršího venku, ale mezinárodního pohledu je to stále velmi slabý výsledek,“ doplnil ekonom.

Proč česká ekonomika roste pomaleji než slovenská nebo německá, je podle Pikory otázka, na kterou statistika nedává jasnou odpověď.

“Není mi to moc jasné, protože v minulosti jsme viděli výraznou korelaci a bylo nemyslitelné, aby česká ekonomika rostla pomaleji než Německo. Já jsem z těchto dat zklamaný a vůbec bych se nedivil, kdybychom se dočkali ještě zásadních revizí směrem nahoru,“ podotkl Pikora.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme