Česká ekonomika meziročně rostla o téměř čtyři procenta. Překonala odhady analytiků

Česká ekonomika je v mezičtvrtletním srovnání nejrychleji rostoucí mezi zeměmi EU. Hrubý domácí produkt je vyšší o 2,8 procenta. V meziročním srovnání je Česko s růstem 3,9 procenta druhé za Rumunskem. Vyplývá to z předběžných odhadů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

Čísla jsou značně překvapivá, hodnotí růst české ekonomiky hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Že růst české ekonomiky zrychlí, bylo možné soudit z téměř všech krátkodobých ukazatelů, které byly zveřejněny dříve. Že čísla budou nést element pozitivního překvapení, bylo možné soudit z toho, jak se vyvíjely ekonomiky států okolo nás. Ale že růst dosáhne 3,9 procenta a jednorázově poskočí o jednu úroveň výš, jsme opravdu nečekali,“ říká Sobíšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika roste letos tempem, které překonává odhady analytiků. Vývoj přiblížil hlavní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek

Za vysokým růstem je podle analytiků částečně dopad změn spotřebních daní u tabákových výrobků. Ty na ekonomiku působily loni ve čtvrtém čtvrtletí negativně, a letos v prvním čtvrtletí naopak pozitivně.

„Je možné, že to bylo ovlivněno nerovnoměrným výběrem spotřebních daní. Když se tento faktor odečte, tak by byl růst zhruba o procentní bod nižší. Ale i tak to znamená, že Česko roste tempem, které jsme tady neviděli mnoho mnoho let,“ poznamenal Sobíšek.

Dnešní údaje o růstu HDP podle analytiků ukazují, že by za celý rok mohla ekonomika vzrůst o více než tři procenta. Dosud odhadovali 2,5 procenta.

Vývoj HDP ČR 2012 - 2015 mezičtvrtletně | Foto: ČTK

Podle Českého statistického úřadu je důvodem oživení ekonomiky především pokračující růst téměř všech odvětví zpracovatelského průmyslu, zejména výroby dopravních prostředků, strojů a zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se na rekordních číslech podepsalo, se hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka ptal Vladimír Kroc

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD se domnívá, že je to také důsledek správně zvolené hospodářské politiky vlády.

„Opustili jsme politiku škrtů, snažíme se podporovat investice, podporujeme export a zaměstnanost. Projevuje se to také konkrétně ve snižování nezaměstnanosti a také v tom, že máme v tuto chvíli v ekonomice zhruba 83 tisíc volných pracovních míst, což je dvojnásobek volných míst, než jsme měli před rokem,“ řekl Sobotka.

Zaměstnanost se podle Českého statistického úřadu v prvním čtvrtletí zvýšila meziročně o 1,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,7 procenta, což je největší růst od začátku roku 2008.

Vývoj HDP ČR 1998 - 2014 za celý rok | Foto: ČTK

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 ale s premiérem nesouhlasí.

„Na hospodářském růstu nemá vláda žádnou zásluhu, ale ani ta naše předtím. Je to způsobeno celkovou situací v Evropě. Evidentně zabrala politika kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky. Vláda by tuhle příznivou situaci měla použít ke konsolidaci veřejných rozpočtů a k vytváření rezerv na horší časy, nikoliv k bezhlavému utrácení, ke kterému se chystá,“ upozornil Kalousek.

Kromě HDP se zvýšila také hrubá přidaná hodnota, tedy rozdíl mezi hodnotou výroby a služeb a náklady na jejich produkci. V prvním čtvrtletí stoupla HPH meziročně o 3,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,7 procenta.

Ekonomika v Polsku

Předběžný odhad zveřejnil také polský statistický úřad. Polská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně zrychlila růst na 3,5 procenta z 3,3 procenta v předešlém kvartálu.

Ve srovnání s předešlým čtvrtletím se pak HDP v prvních třech měsících letošního roku zvýšil o jedno procento. V loňském posledním čtvrtletí rostla polská ekonomika mezičtvrtletně o 0,8 procenta.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi a zažívá nepřetržitý ekonomický růst už více než 20 let.

Jitka Hanžlová, ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme