Česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Jiné země na tom jsou lépe, tvrdí odborník

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta a proti předchozímu čtvrtletí byla vyšší o 1,3 procenta. Hospodářství tak mezičtvrtletně rostlo nejrychleji za poslední dva roky, informoval Český statistický úřad, který potvrdil svůj předběžný odhad z poloviny května.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ekonomice se v 1. čtvrtletí dařilo zejména díky silnější zahraniční poptávce. Pomohla jí ale i stabilně rostoucí spotřeba českých domácností. Zahraniční obchod přispěl k meziročnímu růstu HDP 1,7 procentního bodu a výdaje na konečnou spotřebu domácností přispěly jedním procentním bodem.

Babišova tabulka na Facebooku? Jde o marketing, z 499 miliard je ministrova zásluha zlomek, říká analytik

Číst článek

Ze silné poptávky těžila většina odvětví národního hospodářství. K růstu hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl, tažený zejména výrobou dopravních prostředků a na ni navazujícími odvětvími. "K rychlejšímu růstu přispělo také obnovení produkce v chemickém průmyslu," upozornil ČSÚ. Rostla i většina odvětví služeb.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností byly v prvních třech měsících letošního roku vyšší mezičtvrtletně o 0,5 procenta a meziročně o 2,8 procenta. Stejně jako v předchozím roce lidé utráceli zejména za předměty dlouhodobé a střednědobé spotřeby. "Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí se mezičtvrtletně zvýšily o 1,4 procenta a meziročně o 2,4 procenta," uvedli statistici.

Vývoz z Česka vzrostl v prvním kvartále meziročně o 5,4 procenta. Táhl ho zejména obchod s dopravními prostředky, stroji a elektrickými zařízeními. Na růstu dovozu o 3,9 procenta se významně podílely subdodávky pro automobilový průmysl, výrobu elektrických zařízení a obchod se základními kovy. "Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách dosáhlo v 1. čtvrtletí 86 miliard Kč," uvádí ČSÚ.

Investiční aktivita byla v prvním čtvrtletí meziročně nižší o 0,6 procenta. Hlavním důvodem byl podle statistiků pokles investic do ostatních budov a staveb.

Posilování české ekonomiky bylo i nadále provázeno růstem zaměstnanosti. "Zaměstnanost byla mezičtvrtletně o 0,6 procenta vyšší a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,5 procenta," uvedli statistici.

Podle ekonomického analytika Lukáše Kovandy ale tento vývoj není takový, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Než začneme tleskat růstu ekonomiky ČR v 1. čtvrtletí (2,9 %)... Rychleji rostlo Polsko, Maďarsko, Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Slovinsko," píše na svém twitteru Kovanda.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme