Česká ekonomika na konci loňska překvapivě rostla

České hospodářství si v závěru loňského roku překvapivě udrželo růst. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 1 %. Ekonomové přitom kvůli propadům našeho exportu a místní průmyslové výroby očekávali stagnaci nebo pokles.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily na výrobní lince

Automobily na výrobní lince | Foto: Pavel Kozler

Za o něco lepším výkonem českého hospodářství stojí podle domácích ekonomů hlavně tvorba zásob, řada firem totiž kvůli propadu poptávky vyráběla na sklad. Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl tak čísla příliš pozitivně nevidí.

"Neřekl bych, že je to na šampaňské, když se podívám na zahraniční obchod, tak ten je v recesi, naše průmyslová výroba - velké minusy. Čili spíše ty horší časy teprve přijdou."

Výsledky české ekonomiky ve čtvrtém kvartálu tak jen o něco oddálily okamžik, kdy bude v domácí ekonomice oficiálně vyhlášena recese, dodává hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. Ve srovnání se třetím čtvrtletím už totiž česká ekonomika klesla o 0,6 %.

"Recese se standardně definuje jako dvě po sobě jdoucí období a mezikvartálním poklesem ekonomiky. To znamená, že česká ekonomika má zaděláno na recesi a toho okamžiku, kdy propadne do recese, bude dosaženo v prvním kvartálu letošního roku," myslí si Sobíšek.

I přes výrazné zpomalení si česká ekonomika zatím vedla daleko lépe než země západní Evropy. Například Německo dnes oznámilo, že jeho hospodářství kleslo ve čtvrtém kvartálu o 2 %. V recesi už je i Maďarsko. Tamní HDP se snížil na konci prosince meziročně o 2 %. Růst ale stále vykazuje slovenská ekonomika - i když i ta výrazně zpomalila na 2,7 %.

Jak se vyvíjí krizová ekonomika: U nás zatím překvapivě dobře, v Evropě hůř, mluvili jsme o tom v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Hospodářský výkon Evropy podle nejnovějších čísel stále klesá

Milan Kopp, Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme