Česká ekonomika na konci loňského roku rostla

Výkonnost české ekonomiky loni podle statistiků poklesla o 4,1 procenta, což je dvě desetiny procentního bodu méně, než předpokládal předběžný únorový odhad. V samotném čtvrtém čtvrtletí ale hrubý domácí produkt vzrostl proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta, přitom předběžný odhad udával pokles o šest desetin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (vzor tisícikoruny).

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytiků výsledky, které včera oznámil Český statistický úřad, ukazují, že přestal hrozit pokles ekonomiky a hrubý domácí produkt za celý letošní rok by měl vzrůst o jedno až dvě procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s prorektorkou VŠE Stanislavou Hronovou pro Rádio Česko

Také prorektorka Vysoké školy ekonomické v Praze Stanislava Hronová počítá s mírným růstem.

„Když se podíváte na mezičtvrtletní růsty, tak už třetí a čtvrté čtvrtletí bylo v plusu, to znamená, že pomalu nastává oživení. Prognózy, které byly na rok 2010, že by to měl už být růstový rok, nebyly myslím přehnaně optimistické,“ uvedl Hornová ve vysílání Rádia Česko.

Český statistický úřad zveřejnil nejnovější data s několikahodinovým zpožděním, což není běžné. Hronová to přisuzuje tomu, že statistici dostali na poslední chvíli informace z ministerstva financí, které poté změnily celkový odhad HDP.

„Týkalo se to čistých daní z produktů a ty tvoří deset procent hodnoty HDP. Jestliže v předběžném odhadu na základě odhadu ministerstva financí byl pokles čistých daní téměř o sedm procent a teď je to naopak růst o pět procent, tak se to samozřejmě na celkovém tempu růstu muselo projevit,“ vysvětlila Hronová.

Jak připomněla, kromě změněných zdrojů dat, která měli statistici k dispozici, se na velkém rozdílu předběžného odhadu za poslední loňský kvartál podílela i běžná revize.

Ladislav Dvořák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme