Česká ekonomika na konci roku posílila o 2,9 procenta

Česká ekonomika i na konci roku rostla. Tempo ale bylo pomalejší, než ekonomové předpovídali. Od října do listopadu se totiž hrubý domácí produkt v porovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 0,5 procenta. V meziročním srovnáním pak šlo o posílení o 2,9 procenta, vyplývá z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Česká ekonomika na konci roku posílila o 2,9 procenta. To je 0,3 za očekáváním a o 0,6 procenta méně než Slovensko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o vývoji ekonomiky okomentoval na Rádiu Česku Petr Kříž ze společnosti PricewaterhouseCoopers

Přestože čísla jsou oproti předpokladům mírně nižší, ekonom Petr Kříž ze společnosti PricewaterhouseCoopers je považuje za solidní výsledek. „Dává nám docela dobré východisko pro rok 2011,“ uvedl Kříž.

Tahounem ekonomiky byl ve sledovaném období podle předběžných údajů průmysl, a to zejména automobilový. Projevily se ale i snahy majitelů solárních elektráren připojit se k síti, tedy jednorázový faktor, se kterým už nelze počítat.

„Termín 31. prosince 2010 určitě vliv měl, na druhou stranu došlo i k určitým propadům, zejména v zemědělství kvůli počasí a také ve stavebnictví. Tam je evidentní, že problémy a nižší objemy prací ještě chvíli potrvají,“ podotkl Kříž.

Česká ekonomika podle něj nicméně neztrácí svou exportní schopnost, a pokud se německé ekonomice letos podaří udržet růst nad dvě procenta, což ekonomové očekávají, mělo by růst i Česko.

„Pokud nenastane nějaká zásadní krize, myslím si, že při udržení exportu a udržení výkonnosti německé ekonomiky nás přes vládní škrty čeká růst, který by mohl převýšit dvě procenta v letošním roce, a v roce 2012 by se tempo růstu mělo ještě dále zvyšovat,“ míní Kříž.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme