Česká ekonomika nepotvrdila oživení. HDP se propadl o 0,5 procenta

Česká ekonomika nepříjemně překvapila. Hrubý domácí produkt se snížil o půl procenta. Předběžný odhad vývoje HDP zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Analytici očekávali, že čísla za třetí čtvrtletí potvrdí postupné oživování ekonomiky. Ta se teprve v předchozím, druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl.

Neznamená to, že zase do recese spadla. O recesi se mluví, když HDP jde dolů aspoň dvě čtvrtletí po sobě. Ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím kvartálem se tedy snížil o 0,5 procenta, meziročním srovnání je to pokles o 1,6 procenta.

Nejspíše tak nebude platit nedávná prognóza ministerstva financí, podle které za celý letošek vykáže české hospodářství jednoprocentní propad hrubého domácího produktu - bude vyšší.

Oslabení koruny a spotřeba domácností

Nejen ekonomy zajímá, jak se na vývoji hrubého domácího produktu podílela spotřeba domácností. Právě kvůli slabé poptávce a nízké inflaci Česká národní banka oslabila korunu a vyzvala lidi, aby nákupy neodkládali, protože zboží už nebude zlevňovat, ale naopak zdraží.

Tyto údaje zatím k dispozici nejsou. Podle analytiků maloobchodní tržby v posledních měsících naznačovaly, že nakupovací skepse domácností pomalu mizí. K negativnímu vývoji HDP přispěla hlavně slabá investiční aktivita, a to nejen stavebního charakteru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj ekonomiky komentoval Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR

HDP nezachránil ani export, protože vývoz zboží meziročně vzrostl, ale ještě víc se zvýšil dovoz.

Pro české hospodářství nejdůležitější německá ekonomika si ve srovnání s předchozím kvartálem pohoršila. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí vzrostl proti předchozím třem měsícům o 0,3 procenta, předtím to ale bylo 0,7 procenta.

V Německu ale růst táhla domácí poptávka, zahraniční obchod ho naopak zbrzdil. Ani to příliš nehraje do karet českému průmyslu. Ve Francii HDP dokonce o desetinu procenta klesl. Slovenská ekonomika si mezičtvrtletně polepšila o 0,2 procenta.

Výrobce potravin vývoj ekonomiky nepřekvapil

Pokles české ekonomiky nepovažuje za překvapivý ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna. „Po letní sezoně de dal nějaký útlum očekávat.“

Jak se intervence ČNB vůči koruně promítne do cen potravin, je podle něho obtížně předvídatelné. „Teoreticky by měla zdražit ceny dovážených potravin, což je z našeho pohledu pozitivní zpráva, protože by měli být zvýhodnění tuzemští výrobci.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek

„Jak to skutečně bude, asi nikdo nedokáže odhadnout, protože ten vliv není až tak zásadní. Je třeba se podívat na to, kde se pohybujeme v maržích obchodních řetězců, kde je obrovský prostor,“ upozornil Koberna.

Prezident agrární komory Jan Veleba však varuje, že po oslabení koruny podraží třeba nafta nebo hnojiva, což pocítí čeští zemědělci. Zdražení domácích potravin z tohoto důvodu ale Kaberna nepředpokládá:

„Slyšeli jsme, jak asi se to promítne do cen PHM, spekulovalo se o 80 haléřích na litr. To je běžný výkyv. Nejsme na žádném extrému. Promítnutí do cen u českých výrobců není asi moc pravděpodobné, aspoň v nejbližším horizontu,“ míní Miroslav Koberna.

Jaroslav Skalický, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme