Česká ekonomika podle Bruselu neporoste, schodek přesáhne 3 procenta

Česká ekonomika letos zamrzne na nule. Evropská komise Česku na rok 2013 nepředpovídá žádný hospodářský růst. Kvůli tomu bude vyšší i počet lidí bez práce. Schodek státního rozpočtu podle Bruselu navzdory plánům vlády přesáhne 3 procenta hrubého domácího produktu. Češi se tak možná budou muset připravit na další úsporná opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurokomisař Olli Rehn řekl, že česká vláda bude muset pravděpodobně přijmout další úsporná opatření.

Eurokomisař Olli Rehn řekl, že česká vláda bude muset pravděpodobně přijmout další úsporná opatření. | Zdroj: ČTK

„Na nule zůstane růst v celé Evropské unii," říká evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Vláda chtěla srazit deficit rozpočtu pod 3 procenta už letos. Podle Bruselu se jí to ale o jednu desetinu nepovede. Navíc má schodek zůstat na 3 procentech i v roce 2014.

Náměstek ministra financí Tomáš Zídek Radiožurnálu řekl, že dodržení hranice 3 procent je naprosto klíčové. Kdyby ji Česko překročilo, finanční trhy by mohly požadovat vyšší úroky z nákupu českých dluhopisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O české ekonomice mluvil v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska.

Eurokomisař Olli Rehn řekl, že česká vláda bude muset pravděpodobně přijmout další úsporná opatření tak, aby dodržela své závazky: „Česko asi bude muset přijmout další opatření, aby svůj schodek letos dostalo pod 3 procenta." Čeká nás tak buď další škrtání ve výdajích, nebo zvyšování daní.

Důvodem je hlavně propad české ekonomiky v roce 2012, která se propadla víc, než se čekalo. A jestliže není hospodářský růst, nejsou daňové příjmy, ani příjmy do státního rozpočtu, zvyšuje se deficit.

HDP v zemích EU podle odhadů Evropské komise | Foto: ČTK

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme