Ekonomice věří nejméně spotřebitelů od roku 2003. Lidé se bojí růstu cen nebo zvýšení nezaměstnanosti

Důvěra v českou ekonomiku v září klesla, od srpna se snížila o čtyři body na hodnotu 90,1. Pesimističtější jsou podnikatelé i spotřebitelé, mezi kterými se důvěra v hospodářství propadla na nejnižší hodnotu od počátku zjišťování v lednu 2003, a to na 72,7 bodu. Počet lidí, kteří se obávají zhoršení celkové ekonomické situace, naopak vzrostl.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Téměř třetina domácností podle Českého statistického úřadu uvádí, že již nyní sotva vyjde s penězi. (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Důvěra mezi podniky proti srpnu klesla o čtyři body na hodnotu 93,6, mezi spotřebiteli byl meziměsíční pokles důvěry větší, o 4,4 bodu. Důvěra v hospodářství Česka je celkově nižší i v meziročním srovnání. Vyplynulo to z údajů, které dnes na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Pesimismus spotřebitelů v září výrazně posílil. Meziměsíčně vzrostl počet respondentů obávajících se v příštích 12 měsících zhoršení celkové ekonomické situace, své vlastní finanční situace, zvýšení nezaměstnanosti i dalšího růstu cen,“ uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Doplnila, že téměř třetina domácností navíc uvádí, že již nyní sotva vyjde s penězi. Meziměsíčně podle ČSÚ ale mírně ubylo mezi spotřebiteli respondentů, kteří hodnotí svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími 12 měsíci.

V podnikatelské sféře se důvěra v ekonomiku snížila v průmyslu, ve vybraných odvětvích služeb a v obchodě. Po výrazném srpnovém poklesu naopak mírně stoupla ve stavebnictví. 

Firmy čekají existenční potíže

Podle vedoucího oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiřího Obsta důvěru firem v posledních měsících výrazně ovlivňuje nejistota z dalšího ekonomického vývoje. V průmyslu téměř po roce převážil podíl podniků, které čekají, že se v následujících třech měsících sníží jejich výroba.

Od výplaty k výplatě žije 45 procent zaměstnanců, 15 procent je v extrémní finanční nouzi, říká analytik

Číst článek

Pokles poptávky čekají také stavební firmy a stále větší část podnikatelů ve službách. „To spolu s klesající důvěrou v odvětví obchodu koresponduje se zřetelně negativním sentimentem spotřebitelů, který se v září dostal na nejnižší úroveň v historii zjišťování,“ doplnil Obst.

„Celkově dnešní výsledky naznačují, že ekonomika prochází útlumem, který není sice nijak dramatický, jako byl třeba v době americké finanční krize, avšak je tentokrát spojený s výraznou inflací a propadem kupní síly domácností,“ komentoval výsledky hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Za jediné pozitivum označil pokles inflačních očekávání u firem.

Ředitel strategického poradenství PwC Jan Hadrava soudí, že mezi domácnostmi i podniky se už naplno projevily obavy z vysokých cen energií.

Nezaměstnanost v Česku v srpnu vzrostla na 3,4 procenta z červencových 3,3. Práci hledalo 250 tisíc lidí

Číst článek

„Vidíme, že řadě firem současné ceny energií způsobí opravdové existenční potíže, což by v následujících čtvrtletích mohlo vést k ukončení jejich výroby a propouštění. Zatímco inflace je zřejmě blízko svého vrcholu, tak současná negativní očekávání se budou přelévat spíše do růstu nezaměstnanosti,“ uvedl.

Důvěra v českou ekonomiku se mezi průmyslovými podniky meziměsíčně snížila o 3,3 bodu na 93,6, v odvětví obchodu indikátor důvěry klesl o 2,5 bodu na 92,7 a ve vybraných odvětvích služeb včetně finančního sektoru o 5,3 bodu 92 bodů.

Naopak důvěra podnikatelů ve stavebnictví se oproti srpnu zvýšila o 1,2 bodu na 111,4 bodu. Stavební firmy podle statistiků mimo jiné očekávají pro příští tři měsíce nárůst počtu zaměstnanců a navíc meziměsíčně výrazně ubylo těch, které čekají další zdražování prací. Očekávání pokračujícího růstu cen jsou ale přesto pořád vysoko nadprůměrná, doplnili statistici.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme