Česká ekonomika poroste rychleji, než se předpokládalo

České hospodářství se bude zlepšovat. Předpokládá to ministerstvo financí ve své aktualizované prognóze, kterou dnes vydalo. Zároveň ale předpokládá, že protože zřejmě ještě poroste nezaměstnanost, nebudou se kvůli lepší výkonnosti ekonomiky letos výrazně zvyšovat příjmy státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

"My jsme v poslední predikci trochu zlepšili předpověď oproti poslednímu čtvrtletí. Tehdy se předpokládal růst HDP v letošním roce o 0,3 procenta. Nyní jsme to zlepšili a naše predikce je 1,3 procenta. Tento týden u nás svoji misi ukončila expertní skupina Mezinárodního měnového fondu a ti odhadují růst české ekonomiky dokonce na 1,7 procenta. Zdá se tedy, že je zde pozitivní vliv růstu ekonomiky na zahraničních trzích," vysvětluje důvody optimističtějšího odhadu náměstek ministra financí Tomáš Zídek a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovější prognóze růstu české ekonomiky mluvil na Rádiu Česko hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

"Výběr daní, zejména v letošním roce, to příliš neovlivní. Je tam vždy zpoždění půl roku, rok. Zároveň je z hlediska výběru daní problémem nižší úroveň domácí spotřeby, která je v této oblasti klíčová. Tím, že se očekává mírný nárůst nezaměstnanosti, stagnace platů, obrat v celkovém objemu nebude takový, abychom byli nějak významně daňově optimističtí."

"Za novou prognózou je zcela jistě větší důvěra v export, tedy větší důvěra v západoevropské ekonomiky, než jakou mělo ministerstvo dosud," myslí si hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Ve své prognóze počítá ministerstvo i s dalším růstem nezaměstnanosti, i když jen mírným.

"Celkově se očekává, že v celé Evropě zůstane negativní vývoj nezaměstnanosti. Vyplívá to z ozdravování průmyslu a z úspor, které nastaly v minulém roce po krizi na finančních trzích. Nezaměstnanost je oblastí, která bude tížit státní rozpočet a působit proti optimistickým trendům ve vývoji ekonomiky," uvádí náměstek ministra financí.

Jitka Hanžlová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme